szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem száz évnyi szolgálat után kivonták a holland KLM légitársaság flottájából az utolsó Fokker típusú regionális repülőgépet.

A Fokker 70-es típusú gép utolsó útja Londonból Amszterdamba vezetett, ahogy az első, Fokkerrel repült út is 97 évvel ezelőtt 1920. szeptember 30-án. A KLM tájékoztatása szerint a Fokkerek kivonásáról azért döntöttek, mert az 1996-ban csődbe ment holland cég nem gyárt újabb típusokat, helyüket pedig a KLM flottájában az Embraerek vették át, amelyek 20 százalékkal kevesebb kerozint fogyasztanak.

A légitársaság a még megmaradt 7 Fokkert eladja, így szolgálatukat más légitársaságnál még folytathatják. örténelme során a KLM összesen 173 darab Fokkert üzemeltetett, az F27-es mellett az F28-as, az 50-es, 70-es és 100-as széria is szolgált a Koninklijke Luchtvaart Maatschappij flottájában.

A Fokker 70-es a 100-as verzió rövidített változata, a repülésrajongók körében különleges kialakítása miatt nagy népszerűségnek örvend. A gép két Rolls Royce hajtóműve a törzsre, és nem a szárnyakra van rögzítve, a csűrőlapok pedig nem a megszokott helyen, a szárnyon kaptak helyet, hanem a függőleges vezérsík tetejére épített, úgynevezett T-farkon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha kéri, Szájer még kaphat 40 millió forintot az EP-től

Ha kéri, Szájer még kaphat 40 millió forintot az EP-től

Vasárnap is számíthatunk napsütésre

Vasárnap is számíthatunk napsütésre

Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni

Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni