szerző:
hvg.hu

A Metrowagonmash szerint a magyar sajtó egy részében szervezett kampány indult azért, hogy lejárassák a 3-as metró kocsijainak felújítását és magát az orosz céget. A társaság közleményében az eddig forgalomba állított, felújítottnak nevezett metrókocsik meghibásodásairól nem esik szó.

A budapesti metrókocsikat felújító Metrowagonmash szerint több olyan cikk jelent meg a magyar sajtóban, amelyek károsan befolyásolják a beruházást, mert az írásokban szereplő állítások nem tartalmaznak bizonyítékokat – írja az Mfor.hu az orosz cég közleménye alapján.

A gazdasági portál szerint az orosz társaság leginkább két állítást kifogásol. Az egyik szerint a Metrowagonmash budapesti tendergyőzelme mögött politikához közeli erők állnak, mert az elöregedett technikát alkalmazó cég nem tudott volna győzni egyenlő feltételek mellett. A másik állítás az, hogy a Metrovagonmas állami alárendeltségi struktúrában működik és orosz politikai erők befolyása alatt áll, ami megmagyarázza a katonai termékek gyártására irányuló projektjeik létezését.

A Metrowagonmash erre úgy reagált: a cégben nincs állami tulajdonrész. A Mfor itt megjegyezte, hogy ettől még lehet szoros kapcsolata az orosz kormánnyal.

Az orosz társaság közölte azt is: nem foglalkoznak katonai termékekkel, kizárólag polgári szállítóeszközöket gyártanak.

A Metrowagonmash soha nem tett semmilyen lépést, amellyel beavatkozott volna magyar cégek vagy a magyar állami szervezetek belügyeibe és nem is rendelkezik erre semmilyen lehetőséggel. A budapesti metrószerelvények felújítására szóló megrendelés egy nyílt tender eredményeként született, melynek feltételeit a magyarok határozták meg – tették hozzá.

A cég állítja: a magyar sajtó egy része szándékosan közöl hamis információkat, hogy hiteltelenítse a metrószerelvény-felújítási projektet és a magyar partnert.

Az Mfor szerint a Budapesten eddig forgalomba állított, felújítottnak nevezett metrókocsik meghibásodásairól nem esik szó a közleményben. Az esetek jelentős részében egyébként az utasok vagy közlekedéssel foglalkozó civil szervezetek számoltak be eddig arról, ha ki kellett állítani a forgalomból valamelyik fekete-fehér szerelvényt a 3-as vonalon, például ajtóhiba miatt. Ezek a meghibásodások valószínűleg jobban rombolhatják az egész beruházás presztízsét.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Itt a vége: elment a metró, jön a káosz

Péntek éjszaka leállt a metróközlekedés Újpest és a Lehet tér között, hétvégén nem járnak a szerelvények, hétfőtől pedig kezdődik a felújítás. Budapest közlekedésében rettenetes évek jöhetnek. Mutatjuk a búcsú pillanatát.

Továbbra is kifogásolt a levegő minősége majd' az összes nagyvárosban

Továbbra is kifogásolt a levegő minősége majd' az összes nagyvárosban

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

Jó helyen, rossz időben

Jó helyen, rossz időben