szerző:
Magyar Nemzet
Tetszett a cikk?

Startra készen várják az italautomaták, hogy felszereljék a felügyeleti egységeket, amivel bekötik azokat az adóhatósághoz. A kütyüket szállító cégekkel már hónapokkal ezelőtt szerződni kellett volna ahhoz, hogy decemberben elindulhassanak. Így decemberben sok automata nem fog működni.

Még mindig nem lehet pontosan tudni, hány ital- és ételautomata fog működni december 1-jétől az országban – írja a Magyar Nemzet. Ekkora kellene beszerelni a gépekbe az automata felügyeleti egységeket, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára mutatják a berendezéseken átmenő forgalmat.

A Magyar Posta a rendeletben meghatározott határidő lejárta előtt egy hónappal írta alá a szerződést az egységeket beszállító céggel. Így elvileg hamarosan el kell kezdeni beszerelni országszerte 28 ezer italautomatába az online egységet. Nyáron legalábbis ennyi berendezést regisztráltak a postánál.

A nemzetgazdasági minisztérium rendelete értelmében a postának mostanra a gépek több mint felét fel kellett volna szerelnie az online adatszolgáltatást biztosító eszközzel. A szerződés szerint az egységek beszerelését már el kellett volna kezdeni, de a piaci szereplők szerint ennek még se híre, se hamva. A Magyar Posta néhány hónappal azelőtt azt is megígérte, hogy az automatás vállalkozóknak képzéseket fog tartani az egységek üzembe helyezéséről és üzemeltetéséről, de ezeket indoklás nélkül lemondta. Úgy tudjuk, az elmúlt hónapokban csak annyit sikerült haladni a felügyeleti egységek terén, hogy néhány vállalkozó teszt jelleggel kipróbálhatott néhány készüléket.

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke laptól tudta meg, hogy a postának sikerült aláírnia a szerződést egy beszállítóval. Ahogy megírtuk, a francia hátterű Sagemcom Magyarország 2,4 milliárd helyett 3,9 milliárdért telepíti majd az automata felügyeleti egységeket, ebből a Rogán Antalhoz közeli személyek is profitálhatnak majd, mert alvállalkozóként segítik a rendszer kiépítését.

Szöllősi megerősítette, hogy a szerződéskötésnek már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna történnie, mert így nem lehet tartani a decemberi határidőt, hiszen ehhez a munkához legalább három-négy hónapra lenne szükség. A rendelet szerint, amelyik automatába nem sikerül határidőre beszerelni az egységet, azt le kell majd állítani, vagyis ha nem tudja tartani a határidőt a posta, akkor a vétlen üzemeltetők sem tudják törvényesen működtetni az automatákat. Ha a helyzetet nem sikerül hamarosan rendeznie a kormánynak, akkor decemberben akár több ezer berendezés működése szűnhet meg ideiglenesen – véli az italautomata-szövetség elnöke. Az automatás vállalkozók egyébként egységenként 120 ezer forintra támogatást kérhettek a nemzetgazdasági tárcától. A pénzt a posta kapja majd meg a tárcától, az összeget a szervezet vonja le a vállalkozók költségeiből. Hogy ez pontosan hogyan működik majd, arról a szövetség elnöke sem tudott pontos információkkal szolgálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!