szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mangalicatenyésztés és -feldolgozás csaknem minden eleméhez igényelt már uniós pénzt a felcsúti polgármester.

Még márciusban kapott mintegy 60 millió forint uniós támogatás Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Kft. – szúrta ki a Zoom.hu. A pályázati oldal szerint ezt az összeget „a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzésére” kapta a Búzakalász 66 Felcsút Kft. Ezen a jogcímen 978 esetben hagytak jóvá támogatást, s ezek közül a 27.-ik legnagyobb a Búzakalászé, melyet csak komoly génbankok előzték meg a szubvenciós listán. A felcsúti vállalkozó központi agrárcége a mangalicatenyésztés és -feldolgozás csaknem minden eleméhez igényelt már uniós pénzt. Mészáros Beatrix, a Búzakalász ügyvezető igazgatója korábban a mangalicatelepükről azt mondta, hogy azt 350 millió forintos zöldmezős beruházással hozták létre saját forrásból, pályázati pénz nem volt benne. A Magyar Narancs azonban később arról számolt be, hogy az állítások ellenére már az állattartó telep korszerűsítésére is kapott uniós pénzt a kft., a  Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatai szerint pedig 2014. január elseje és 2015. szeptember 30-a között összesen 260,2 millió forint jutott nekik az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. Az alcsútdobozi mangalicatelep bejáratánál közszemlére tett tábla ráadásul arról informál, hogy „technológiai berendezések korszerűsítésére” 153,6 millió forint támogatást kapott a felcsúti polgármester mezőgazdasági cége. A 2014-ben létrehozott telepen körülbelül ezer tenyészkoca élhet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!