szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatvanhat évesen meghalt Stadler József vállalkozó, a rendszerváltás utáni Magyarország egyik szimbolikus figurája, akit sokan a szülőfalujában, Akasztón felépített stadionról vagy éppen börtönbüntetéssel végződő adócsalási ügyeiről ismertek.

Stadler József két hete könyvének dedikálásakor rosszul lett Solton, a hírek szerint agyvérzést kapott, a dunaújvárosi kórházban próbálták stabilizálni az állapotát. Egészségével korábban is voltak problémák, és egyes lapok szerint a stressz sokat rontott az elmúlt hónapokban az állapotán.

Az 1951-es születésű Stadler József a hatvanas években juhászként dolgozott, majd kereskedőnek állt, a rendszerváltásig meredeken ívelt felfelé a karrierje. Ahogy engedték, már 1988-ban megalapította bel- és külkereskedelemmel foglalkozó kft.-jét. A 90-es évek elején annyira jól ment neki, hogy 1993-ban már saját kamionflottája volt, amelyekkel 125 millió dollár összértékű külkereskedelmet bonyolított volt szovjet országokkal, cégének belföldi árbevétele pedig elérte az egymilliárd forintot – idézi fel az Index.

A média akkor figyelt fel rá igazán, amikor kiderült, hogy az általa szponzorált Kiskőrös FC 22 ezres stadionját a 3500 fős Akasztón építették fel, miután a csapat feljutott az NB I.-be. Később azonban kiderült, hogy időközben milliárdossá vált vállalkozó nem fizetett mindig rendesen adót.

A Stadler elleni adóvizsgálatok sora azután indult meg, hogy a vállalkozó 205 millió forint áfát igényelt vissza az adóhivataltól festményvásárlások után. A benyújtott dokumentumon megszerzett képként jelölték meg Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráját is, ami azonban egy freskó és Milánóban található, így innentől az egész ügy gyanús lett az adóhatóságnak.

1995-ben végül elrendelték fő cégének felszámolását, és első körben több mint 9 év letöltendő börtönre ítéltek 1998-ban. A pert a Legfelsőbb Bíróság utasítására meg kellett ismételni, a vége 4,5 börtön és 2 millió forint pénzbüntetés lett. Csaknem tíz évvel a nyomozások kezdete után börtönbe vonult. 2011-ben egy másik ügy miatt is lecsukták, tavaly februárban szabadult. Egészsége időközben megromlott, hasnyálmirigydaganatot diagnosztizáltak nála, de még reménykedett az újrakezdésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így lehet könnyebbé és biztonságosabbá tenni a nővérek munkáját

Így lehet könnyebbé és biztonságosabbá tenni a nővérek munkáját

Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni

Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni

Az Ab nem marasztalta el Handó Tündét

Az Ab nem marasztalta el Handó Tündét