szerző:
hvg.hu

A minimális tőkeszükséglet sem volt meg az egyesületnél, az MNB újra megtiltotta, hogy biztosítási szerződéseket kössön.

Visszavonta a Dimenzió egyesület tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank – közölte a felügyeletet ellátó jegybank. A biztosító működését ismételten tiltja meg az MNB, mivel hiányzik a minimális tőkeszükségletet fedező alapvető szavatoló tőkéje.

A Dimenzió egyesület nem köthet új biztosítási szerződést, a meglévőket nem hosszabbíthatja meg, és azok kötelezettségeit sem növelheti. A jelenleg szerződésekből eredő kötelezettségeket ugyanakkor az engedély visszavonása után is teljesítenie kell.

A jegybank a biztosítottak érdekeinek védelmében egyúttal a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) által kijelölt felügyeleti biztosokat bízta meg a Dimenzió szerződésállományának átruházásával, illetve az intézmény működtetésével.

Az ismételt visszavonásra azért volt szükség, mivel idén május 24-én egy jogerős bírósági döntés felfüggesztette az MNB tavaly novemberi, erről szóló határozatának a végrehajtását. A jegybank ezután helyszíni ellenőrzésen vizsgálta azt, a Dimenzió tőkehelyzete megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.

A jegybank azt is közölte: a Dimenzió egyesület ügyfeleinek az állományátruházás kapcsán most nincs teendőjük, megtakarításaik rendelkezésre állnak. A folyamatról a PSFN tájékoztatást nyújt, s annak lezárulta után 30 napon belül az átvevő biztosító vagy önkéntes nyugdíjpénztár is értesítést küld nekik. Ha egy ügyfél úgy dönt, az állomány-átruházás alatt is átléphet egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy visszavásárolhatja életbiztosítási szerződését. Az egyes ügyfelek személyes érdekei eltérők lehetnek, így célszerű a döntés előtt tájékozódni (pl. a visszavásárlás, átlépés anyagi terheiről, az adókedvezmény alakulásáról) – áll a közleményben.

Idén februárban a CIG Pannónia Életbiztosító és a Pannónia Nyugdíjpénztár konzorciuma nyerte a Dimenzió biztosítási állományának átruházására kiírt tendert. Az akkori döntés szerint a halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítási állomány legnagyobb része a Pannónia Nyugdíjpénztárhoz került volt, az életbiztosítási járadékos állományt pedig a CIG Pannónia vehetné át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ókori erotikus falfestményt fedeztek fel Pompejiben - fotók

Ókori erotikus falfestményt fedeztek fel Pompejiben - fotók

Bud Spencerről készült magyar dokumentumfilm

Bud Spencerről készült magyar dokumentumfilm

Már most idegesítik a karácsonyi dalok?

Már most idegesítik a karácsonyi dalok?

Hiába találta ki a kormány a migránsadót, a NAV nem tud vele mit kezdeni

Hiába találta ki a kormány a migránsadót, a NAV nem tud vele mit kezdeni

Megerőszakoltak egy nőt Budapest belvárosában szerda este

Megerőszakoltak egy nőt Budapest belvárosában szerda este

Még tovább sem jutottak X-Faktorban, már kikerült a klipjük

Még tovább sem jutottak X-Faktorban, már kikerült a klipjük