szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bővülhet a panziók mérete és száma, miután egy rendeletmódosítás a nagyobb szállásoknak is lehetővé tette az átminősítést. Akár 60 milliós támogatásra is lehet pályázni.

A legtöbb panzió esélyessé válhat a pályázati támogatásra – írta meg a Világgazdaság. A korábbi több mint kétszeresére emelték a kategóriába sorolható szálláshelyek kapacitásának felső határát, ugyanis október 19. óta panzióként működhetnek a legalább tizenegy, de legfeljebb ötven ágyat kiadó, minimum hat, maximum huszonöt szobás szálláshelyek. Korábban tíz szobánál és húsz ágynál húzták meg a felső határt.

A panzióba sorolás feltételeinek módosítását a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukció keretében a vidéki panziók korszerűsítésére és bővítésére október 19-től megnyitott pályázatok indokolták. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti titkára kifejtette: a szálláshelyfejlesztési konstrukció részeként a fővároson kívüli panziók fejlesztésére vissza nem térítendő támogatási források válnak elérhetővé 2030-ig, lehetővé téve, hogy azok megújuljanak és minőségi szintet lépjenek. A támogatás segítségével a kiemelt turisztikai fejlesztési régiókban megvalósuló beruházások a számítások szerint várhatóan 20 százalék körüli árbevétel-növekedést eredményeznek majd az adott szálláshelyeken.

A következő években nagyjából 300 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg, a teljes keretből 150 milliárd forintot a kormány költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít. Több mint ezer panziót tart nyilván a KSH, és az utóbbi években a működő egységek száma a szezonális ingadozással együtt sem változott számottevően. Üzemeltetési engedélye módosítására mindenkinek lehetősége lesz, amire szükség is van, hiszen nem egy szálloda hirdeti magát most panzióként, és fordítva. Ám a pályázati támogatásra jelentkezőknek pontosan meg kell felelniük a kormányrendeletben előírtaknak, tehát e téren tisztul majd a kép.

A maximális támogatási intenzitás 70 százalék lehet, az elnyerhető támogatási összeg 5 és 60 millió forint között mozog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?