szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Döbbenten olvasták a gazdák a hivatalos agrárkamarai újságban, hogy mégis szigorítanak az öntözésre szolgáló kutak engedélyeztetésén, holott nyáron fűt-fát ígért a kormány.

„Többször is elolvastam, nem akartam hinni a szememnek” – mondta a hvg.hu-nak egy alföldi gazda a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hivatalos lapjának, a NAKLapnak a legfrissebb számában a vízjogi engedélyekről, a vízkészlet hozzájárulásáról megjelent cikkről, amely sok érintettet teljesen összezavart.

Az úgynevezett kútügyről van benne szó, ami tavasszal keltett nagyobb hullámokat akkor, amikor a Belügyminisztérium oldalán megjelent az engedélyeztetési procedúra szabályozása. Sokan ekkor kaptak észbe, hogy a gazdáknak azokat a vízkivételeket is be kell jelenteniük és engedélyeztetniük kell, amelyek pusztán közvetlenül háztartási célokat szolgálnak, nem öntöznek vele. Főként az Alföldön verte ki a biztosítékot a költséges eljárás, mivel itt vélhetően nem engedélyeztették sokan a negyven-ötven évvel ezelőtt fúratott kútjaikat, ma pedig már a tanyák zömében kisnyugdíjasok élnek.

Megbecsülni sem lehet az érintettek számát

A háztartási kutak számát egyáltalán nem lehet még csak megsaccolni sem, az öntözési célú vízkivételt nem lehet eldugni, azok könnyebben bekerülhetnek az adatbázisba. A költségek kutanként változhatnak az engedélyeztetés során, mivel nem mindegy, hogy milyen vízréteget érint a kút, tehát milyen mélységű, milyen terveket készítettek el korábban, milyen dokumentációt kell most elkészíttetni. Ettől függően egy-egy kút engedélyeztetése 300 ezer–1 000 000 forint között lehetséges. Ráadásul, egy homokos, aszályos területen egy hektárra akár több kutat is kellett létesíteni ahhoz, hogy ne égjenek ki a növények.

Ez volt az a kör, amelynek javára gyorsan visszalépett a kormány, és bejelentette, hogy a háztartási felhasználók esetében nem kell engedélyeztetni a kutakat. (Az engedélyeztetés nem csak az illeték lerovását, hanem tervek elkészíttetését is jelentette volna, ami jelentős költséggel jár.)

A következő körben már a gazdálkodóknak is tettek engedményeket, számukra a türelmi időt tolták el 10 évvel, 2028 végéig. A leírtak miatt a 2016 júniusában módosított vízgazdálkodási törvény néhány passzusát hatályon kívül helyezték azzal, hogy a törvény végleges módosítására ősszel kerül sor.

Ezért vágta mellbe a kamarai lapot olvasókat a szóban forgó cikk, elbizonytalanodtak, hogy most akkor mégis a 2016-os módosító variációt támogatja a kamara.

Időközben megszólalt B. Nagy László, Csongrád megyei fideszes képviselő, aki tavasszal közvetített az elsivatagosodó Homokhátságon gazdálkodók és a kormány között ebben az ügyben. A politikus szerint egyszerű tévedés történhetett a lap szerkesztőségében. Ez csak azért lenne furcsa, mert a cikk annak a törvényjavaslatnak az egyik pontját is érintette, amelyet még el sem fogadott a parlament, tehát az olvasók okkal gondolhatták, hogy az újítás teljes körű.

©

Hogy állunk most?

A helyzet most az, hogy 2016 nyarán módosították a 95-ös vízgazdálkodási törvényt, ez teremtett volna olyan helyzetet, hogy az évtizedekkel ezelőtt létesített kutakat is be kellett volna jelenteni, akár háztartási, akár mezőgazdasági céllal fúrták azokat. Igaz, hogy a jogszabályok korábban is előírták az engedélyeztetést, de életszerűen ezt ma már megfizettetni azzal a tulajdonossal, aki már azt sem tudja, hogy ki, mikor, hogyan fúratta a kutat, kissé lehetetlennek tűnik, főként úgy, hogy az engedélyeztetéshez a terveket is be kellene nyújtani.

Ezt láthatta be a kormány, amikor ígéretet tett a törvény, az engedélyeztetésre vonatkozó passzusainak módosítására. Az engedékenyebb módosító javaslatot be is nyújtották még áprilisban, Pintér Sándor jegyzi az előterjesztést, ám ez egyelőre megvitatásra vár.

Időközben Lázár János kancelláriaminiszter az augusztus 31-i Kormányinfón bejelentette, hogy 80 méteres mélységig be sem kell jelenteni a kútfúrást, az egyetlen valós cél az lesz, hogy egy adatbázist kell készíteni az uniós elvárásoknak megfelelően. Erről még azt is elárulta akkor a miniszter, hogy majd az önkormányzatok fognak arról rendeletet alkotni, hogy hol lehet majd fúrni úgy, hogy ne okozzanak kárt a vízkészletben, de szerinte az ország területének 88 százalékán lehet majd nyugodtan kutakat létesíteni. Mivel véglegességet csak a törvény elfogadása jelent, úgy tűnik, hogy nincs lezárva az ügy, hiszen az még javaslatként vár a megvitatásra.

B. Nagy László, a Homokhátság településeit is képviselő politikus a hvg.hu-nak elmondta, hogy az idén már nem valószínű, hogy szavaznak a törvényről, arról még egyeztetések folynak, hogy teljesen összhangban legyen az uniós szabályokkal. Ma viszont megszavazták azt a "salátatörvényben" benyújtott javaslatot, amellyel a hozzájárulás megfizetése nélkül ellocsolható víz mennyiségét felemelték 400 ezer köbméterre. Ez utóbbival szeretett volna eldicsekedni a Nemzeti Agrárkamara, mert a javaslatot azok a képviselők jegyezték, akik egyben kamarai vezetők is.

Az, hogy a kamarai lapban az előbbi engedmény hogyan keveredett a szigorúbb, az engedélyeztetést előíró passzusok közé, nem sikerült kideríteni. A helyzetet szerettük volna tisztázni, egy hódmezővásárhelyi kamarai rendezvényen próbáltuk ez ügyben szóra bírni Jakab Istvánt, a MAGOSZ elnökét, aki nem kívánt állást foglalni ebben a kérdésben. Öt nappal ezelőtt megkerestük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát is, meg is érkezett tőlük ma a válasz, döntsék el önök, hogy segít-e az ügy tisztázásában. Idézzük:

"A termésbiztonság növelése a magyar agrárium jövője szempontjából kulcsfontosságú, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a kormányzattal közösen – kiemelt feladatának tekinti az öntözésfejlesztést, az öntözött terület növelését. Ezt a célt szolgálja többek között, hogy az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásának részeként a NAK vállalta, hogy 2014 után újra felméri a vízigényeket ott, ahol a közeli jövőben megteremthetőek az öntözési lehetőségek. A kutakkal kapcsolatos szabályozás tekintetében több szereplő hatékony együttműködésére van szükség. Az érintett szervek között folyamatosan zajlanak a tárgyalások, hogy agrárgazdasági, természetvédelmi és vízügyi szempontból mindenki számára megnyugtató megoldás szülessen."

Engedélyeztetésről egy szó sincs.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Engedély nélkül fúrt kutat a birtokán? Megkönnyebbülhet

Korábban a kútfúrás feltételei rendkívül szigorúak voltak: a vízbázisok védelme érdekében a vízügyi hatóságok nehezen adtak a engedélyt a kútfúráshoz, másrészt támogatás híján rendkívül sokba került korábban egy-egy kút fúrása. Most viszont öntözésfejlesztésre támogatási keret is rendelkezésre áll.

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással