szerző:
hvg.hu

Hiába száguldanak az egekbe a lakásárak, a jegybank szerint nincs baj.

A régiónkhoz képest nem drágák a lakások Magyarországon – állapította meg az MNB pénzügyi stabilitási jelentése. Ahhoz, hogy valaki egy 70 négyzetméteres új lakást megvásároljon, Magyarországon 8 évi bruttó jövedelmére volna szüksége. Ugyanennyire van szükség Szlovéniában és Lengyelországban is, a cseheknél viszont 11 év fizetése kellene egy ilyen lakásvásárláshoz.

Azt persze az MNB tanulmánya is látja, hogy folytatódott a lakásárak emelkedése, elsősorban a fővárosi lakáspiacon. 2014 eleje óta a lakásárak nominális értelemben csaknem 44 százalékkal emelkedtek, ami éves szinten átlagosan mintegy 14 százalékos drágulásnak felel meg. Területi alapon azonban óriási a különbség: Budapesten 2013 végétől 2017 második negyedévéig az országos árnövekedés mintegy kétszerese, csaknem 90 százalékos lakásdrágulás ment végbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!