szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Andy Vajna monopolhelyzetét bukhatja, az állam pedig tízmilliárdot.

Magyarország megsértette az online szerencsejáték-szolgáltatások nyújtására vonatkozó alapszabadságot, és jogellenesen járt el a külföldi szolgáltató megbírságolásakor, illetve azzal, hogy korlátozta a weboldalaikhoz történő hozzáférést – mondta ki jogerős ítéletében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. A testülethez az Unibet online fogadóiroda fordult, a precedens értékű ítéletről a Trannel (korábbi nevén: Unibet) International Limitedet képviselő Jádi Németh Ügyvédi Iroda számolt be közleményben.

Az ítélet nem volt meglepő, azt ugyanis megelőzte az EU Bíróságának júniusban hozott, hasonló döntése. A luxemburgi bíróság kötelező érvényű ítéletében azt mondta ki, hogy hátrányosan megkülönbözteti a másik tagállamban letelepedett szerencsejáték-szervezőket a nemzeti szervezőkhöz képest az a magyar szabályozás, amely szerint a "megbízható" szerencsejáték-szervezőknek legalább tíz éven keresztül ilyen típusú tevékenységet kell folytatniuk Magyarországon.

Egy másik szabályozással is baja volt a bíróságnak: egy társaságnak valamely tagállamban három éven keresztül kell szerencsejáték-szervezéssel foglalkoznia ahhoz, hogy megbízható szerencsejáték-szervezői jogállást szerezzen. Ez ugyan nem hozza előnyösebb helyzetbe a fogadó tagállamban letelepedett gazdasági szereplőket, de nem felel meg az átláthatóság követelményének. Ugyanis a törvény sem a koncessziók odaítéléséhez kapcsolódó hatósági feltételeket, sem pedig a szerencsejáték-szervezők ajánlatuk megtételekor teljesítendő technikai feltételeket nem határozza meg kellő pontossággal. A bíróság megállapította, hogy ez a szabályozás szintén ellentétes a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével, ezért a fent említett jogszabályok alapján semmilyen szankció nem szabható ki.

A szerdán megszületett bírósági döntés értelmében Magyarországnak az online szerencsejátékok nyújtására vonatkozó koncessziók odaítélésével kapcsolatos szabályai nem egyeztethetőek össze a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével, mert a korlátozások diszkriminatívak, sértették a letelepedés szabadságát és sérült az átláthatóság követelménye is.

Dr. Jádi Németh Andrea, az iroda ügyvezető partnere szerint a bíróság döntése nagyban befolyásolhatja a hazai online szerencsejáték szabályozásának alakulását. „Bízunk abban is, az ítéletre a magyar bíróság előtt jelenleg folyamatban levő több száz perben eredményesen lehet majd támaszkodni.”

A több száz per alapja az, hogy az állam lényegében Andy Vajna monopóliumává tette a diszkriminatív intézkedésekkel az online szerencsejáték magyarországi piacát. A pereknek azonban nem csak a visszatérés lehet a következménye, hanem az is, hogy a kiebrudalt cégek kártérítésért folyamodnak, ez pedig a Zoom szerint több tízmilliárdnyi adóforint kifizetését is jelentheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs pénze koronavírus-tesztre, ezért nem látogathatja meg a tízéves kisfiát

Nincs pénze koronavírus-tesztre, ezért nem látogathatja meg a tízéves kisfiát

Török elemző: Ankara akarata érvényesül

Török elemző: Ankara akarata érvényesül

Százezer adag influenzavakcinát adott át az államnak a Sanofi

Százezer adag influenzavakcinát adott át az államnak a Sanofi