szerző:
Domány András

Kevesebbet kellene fizetni három, a számlába beépített támogatási formáért.

"A nem lakossági villamosenergia-fogyasztók költségeit csökkenti", hogy kevesebbet kell fizetni három, a számlába beépített támogatási formáért, ezért az országgyűlés törvényalkotási bizottsága is támogatta a gazdasági bizottság erre vonatkozó javaslatát.

A szénipari szerkezetátalakítás és az energiaszektor dolgozóinak járó kedvezményes tarifa támogatása, valamint a távhőszektor áramáron keresztüli keresztfinanszírozását szolgáló összeg csökken összesen kevesebb mint felére: 2,01 Ft/kWh-ról 0,95 Ft/kWh-ra. Erről jövő kedden szavaznak egy energetikai törvénycsomag részeként.

Nem változik ugyanakkor az atomtörvénybe javasolt módosítás, amely szerint új atomerőművi blokk létesítési engedélyezési eljárásában az Atomenergia Hivatal csak akkor készíttet szakvéleményt független szakértővel, ha ezt a kérelmező nem tette meg. A mostani szabály az, hogy a szakértőt mindenképp a hivatal bízza meg. Az LMP, bár eredetileg nem nyújtott be módosító indítványt, a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy megpróbálja elérni a jelenlegi szöveg megtartását, de a jelek szerint nem járt sikerrel.

Igaz, akárkit a kérelmező sem bízhat meg, mert a törvény elég szigorúan meghatározza, hogy kik tekinthetők független szakértőnek: egymással nem állhatnak semmilyen függőségi viszonyban, nem lehetnek az eljárásban érintett ügyfelek hozzátartozói, nem állhatnak semmilyen közvetlen vagy közvetett gazdasági kapcsolatban a kérelmezővel, továbbá a hatósági eljárásban megjelölt technológia-szállítójával vagy annak versenytársával.

Viszont a Miniszterelnökség honlapján szerepel a még meg sem szavazott törvénynek egy újabb módosítási tervezete, amely törölné a függőség tilalmát, és nem tiltana minden gazdasági kapcsolatot a kérelmező és a szakértő között, csak „a megbízást érintő egyéb gazdasági kapcsolatban” nem állhatnának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fontos kérdésben döntött a NASA, megvan, hogy 2021-ben hova szállunk le a Marson

Fontos kérdésben döntött a NASA, megvan, hogy 2021-ben hova szállunk le a Marson

25 milliárdot ad a kormány székelyföldi nagyberuházásokra

25 milliárdot ad a kormány székelyföldi nagyberuházásokra

Kémvideón az akár hangtalanul is suhanni képes új Ferrari sportkocsi

Kémvideón az akár hangtalanul is suhanni képes új Ferrari sportkocsi

Elképesztő fotók jöttek a Guatemalában kitört vulkánról

Elképesztő fotók jöttek a Guatemalában kitört vulkánról

Szagelszívó okozhatta a tüzet a DK irodáiban

Szagelszívó okozhatta a tüzet a DK irodáiban

Szerencsejátékra költötte egyházközsége pénzét egy német katolikus pap

Szerencsejátékra költötte egyházközsége pénzét egy német katolikus pap