szerző:
hvg.hu

A francia parlament elfogadta a törvényt, melynek értelmében 2040-re elsőként a világon betiltják a kőolaj és a földgáz kutatását, illetve kitermelését az országban, valamint a hozzá tartozó tengerentúli területeken.

A kedden elfogadott törvény értelmében a lejáró fúrási engedélyeket nem hosszabbítják meg, és nem adnak ki új kutatási licenceket – írja a CBS News. A francia kormány szerint a világon először ők hozták meg ezt a döntést, mely azonban meglehetősen szimbolikus, tekintve, hogy Franciaország olaj- és gáztermelése az ország fogyasztásának 1 százalékát fedezi mindössze. A további szükségleteket importból fedezik.

Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetében azt írta, nagyon büszke a lépésre. A tiltás egyébként illeszkedik abba a nagyobb szabású tervbe, melynek értelmében Franciaország fokozatosan visszavágja a fosszilis energiaforrásoktól való függést, hogy teljesítse a párizsi klímaegyezményben tett vállalásait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!