szerző:
hvg.hu

Már fogad vendégeket az a vadászkastély, amelyet a helyi pletykák Lázár Jánoshoz kötnek. Most a Magyar Narancs újságírója azt is kiderítette, hogy nem csak az a kastéllyal szomszédos erdő Lázáré, amit a miniszter korábban elismert, hanem több környező terület a családé. A Nagyréti Vendégháznak elnevezett kastély már üzemel, de nem hirdeti magát, exkluzív vendégeket fogad 1000 euróért.

Az már tavaly augusztusban kiderült, hogy az a vadásztársaság, amelyben Lázár János is földtulajdonosként tag, Csongrád megyében a legnagyobb területen gazdálkodhat, miközben a legtöbb egyesület területe csökkent, az övéké duplájára nőtt. Ez a vadásztársaság már korábban, 2015 februárjában eladta a vadászházát Lázár „munkatársának”, Kulik Jenőnek.

Nem Lázáré a kastély....

Majd az idén tavasszal tűnt fel a helyieknek, hogy óriás darukkal építkeznek a vadászkastély körül, amiről azt is gondolták, hogy Hódmezővásárhely „üdvöskéje”, Lázár János húzza fel az épületet, hogy vadászszenvedélyének hódolhasson ott. A helyi lap, a Délmagyarország újságírója ekkor derítette ki, majd az Átlátszó eredt utána, hogy maga a kastély nem a miniszteré, hanem egy helyi ügyvédé, Kulik Jenőé.

....csak szomszéd

Lázár ekkor annyit reagált a szóbeszédre, hogy semmi köze a vadászkastélyhoz, az építkezésről is csak azért értesült, mert a szomszédos terület erdeje az ő tulajdonában van.

A Magyar Narancs újságírója kérte ki a földhivataltól a szomszédos területek tulajdoni lapját, ebből az derült ki, hogy nem csupán a miniszter által bevallott erdő az övé, hanem lényegében az összes, a vadászkastélyt körülvevő terület Lázár családtagjainak nevén van.

Luxusvendégház csak exkluzív körnek

Azt még szeptemberben a Délmagyarország írta meg, hogy a vendégház elkészült, de nem a nagy nyilvánosság előtt nyitotta meg a kapukat, hanem ahogy azt a tulajdonos Kulik Jenő írta a helyi lap újságírójának, prémium vendégeknek szánják a vendéglátást, ezer euróért bérelhető a vadászkastély.

A Magyar Narancs cikkéből az is kiderül, hogy a helyiek szerint a tulajdonos ügyvédnek szemmel láthatóan nincs annyi pénze, hogy a felújításhoz szükséges százmilliókat kifizethette volna könnyedén.

A bizalmi kör

Ez persze lehetne csak a látszat. Arról már a Délmagyarország számolt be még szeptember elején, hogy a szóban forgó ügyvéd, Kulik Jenő két hódmezővásárhelyi önkormányzati cég vezetőségében is dolgozik, emellett tanácsokkal látja el a Miniszterelnökséget és néhány környező önkormányzat is megbízta az ügyvédet szakértői munkák elvégzésével.

Kulik Jenő nem ismeretlen a hódmezővásárhelyiek számára, ő is „öreg motorosnak” számít a városban, Lázárhoz hasonlóan a 90-es években gyakornokként dolgozott az akkori polgármester, Rapcsák András környezetében.

A vadászkastély megépítésére az idén áprilisban külön céget is alapítottak Kulikék, a Grosswiese Zrt. (magyarul Nagyrét) vállalkozást. Ebben sem tulajdonos a miniszter, a zrt. tagja viszont Kulik mellett az a vállalkozó, aki az elmúlt évtizedekben felvásárolta gyakorlatilag az összes jelentősebb vásárhelyi vendéglátót, többek között a legpatinásabbnak számító Fekete Sast is üzemelteti. A férfi, aki a vadászkastély eladását bonyolította, vadásztársaság elnökségi tagja volt, egyben Kulik munkatársaként is dolgozik az önkormányzati cégekben. A harmadik tulajdonosa a cégnek egy helyi, több száz hektáron gazdálkodó férfi.

A titokzatos kastély és a vadásztársaságok

A helyieket legfőképpen azért izgatja a vadászkastély, mert jószerivel semmit nem tudnak róla. Korábban, amíg az előző vadásztársaság kezelésében volt a vadászház, szabad bejárása volt mindenkinek. Amióta eladták, földig rombolták, és helyén felépült a vadászkastély, azóta jószerivel még a kapu előtt sem lehet megállni, azt éberen őrzik. A területet fával ültették körbe, hamarosan már a tornyokat sem lehet majd látni, legfeljebb a kopáncsi körhíd tetejére épített kilátóról.

Az újonnan alakult Návay vadásztársaságról, amely a legnagyobb csongrádi területet hasította ki magának, sem tudnak semmit. Míg más társaságokról lehet tudni, hogy hol van az irodájuk, mikor van ügyfélszolgálat, erről még azt sem tudják a helyiek, hogy hol a központja. Így nem is csoda, ha a luxuskastélyról nem tudnak semmit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

Fejszével ütötte agyon a feleségére támadó medvét a román férfi

Fejszével ütötte agyon a feleségére támadó medvét a román férfi

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal

Kitalálja, melyik évben járunk? Így köszönte meg az áramszolgáltató az állami kitüntetést

Kitalálja, melyik évben járunk? Így köszönte meg az áramszolgáltató az állami kitüntetést

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Demeter Márta: az adatok nem titkosak, legfeljebb a kormány titkolódzik

Demeter Márta: az adatok nem titkosak, legfeljebb a kormány titkolódzik