szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A digitális nomádok nem a munkahelyükön tevékenykednek – tehát kell nekik munkára való hely. Elvégre mégsem ülhetnek mindig valamelyik világváros valamelyik kávéházában.

A digitális nomádok ugyanis annyira távmunkában dolgoznak, hogy jó messze utaznak a lakóhelyüktől. Szóval digitális nomádnak lenni, azaz számítógéppel felszerelkezve beutazni a világot és közben pénzkereső munkát végezni önmagában is meglehetősen őrült vállalkozás. Az effajta vándormunkások mégis annyian vannak már, hogy kiszolgálásukra sorra alakulnak a vállalkozások. Amit kínálnak, az két amúgy is népszerű szolgáltatás, a közösségi iroda és az Airbnb-típusú, nem szállodai turistabázis keveréke.

A Roam cég például – amelynek a neve a mobiltelefonálás révén ismert barangolást idézi – Miamiban, Bali szigetén, Tokióban, San Franciscóban és Londonban tart fenn sajátos lakóközösségeket, és már tervezi a továbbiakat. Ingatlanjai egyszerre lakó- és munkahelyek olyan nemzetközi ismerkedési lehetőségekkel, mint a közös főzőcskézés és vacsorázás. Egy amerikai startup, az Unsettled pedig harmincnapos „társasutazásokat” szervez olyanoknak, akik kombinálják a munkát, az utazást – és az életük újragondolását.

A digitális nomádok bibliájának Timothy Ferriss A négyórás hét című munkáját tartják. Ennek fő mondanivalója, hogy kevés munkával is milliomos lehet az ember – ha a milliókat nem pénzben, hanem élményekben mérik. Az ilyen újgazdagok attól is boldogok, hogy nem érzik munkának, amikor dolgoznak. Aki nem biztos a dolgában, és csak belekóstolna a munkautazásba, az a Nomad Cruise céghez fordulhat, amely kéthetes hajóutakat is szervez. A turistahajók egyébként is alkalmasak e célra; a nomádok főképp a repositioning cruise néven futó utakat kedvelik. Ezek hosszabb utak, különösebb turistaprogram nélkül: idényváltásokkor így helyezik át az úszó szállodákat egy másik földrészre. A szállás és a teljes ellátás viszonylag olcsó, legfeljebb az internet kerül sokba.

A digitális nomádság a kutatók érdeklődését is felkeltette. Az amerikai Emergent Research munkatársa, Steve King szerint főképp két csoport érintett: az Y generáció (az 1980–1990-es évek szülöttei) és a baby boomerek (akiknek magyar megfelelői a Ratkó-gyerekek), vagyis a hatvanas éveikben járók – legalábbis azok közülük, akik már függetlenek, ezért rugalmasan oszthatják be az idejüket, és van pénzük utazni. A vándorlós távmunkát nyilván megkönnyíti az internetezés és a repülés egyszerűbbé és olcsóbbá válása.

Egzotikusabb helyek – mint az indonéziai Bali vagy a thaiföldi Csiangmaj, de mellettük újabban az andalúziai Tarifa is – hagyományosan vonzzák a távmunkásokat, de a példák azt mutatják, hogy már nem pusztán a napsütés és az olcsó koktélok jelölik ki az útvonalakat. Újabban az éppen az ellenkezőjével jellemezhető Koppenhága turistahivatala igyekszik csatlakozni a trendhez. Ha jól képzett emberek hosszabban vendégeskednek a dánoknál – magyarázza Signe Jungersted, az iroda fejlesztési igazgatója –, az nemcsak idegenforgalmi bevételt hoz, hanem fellendíti az üzleti életet és az innovációt is.

A digitális nomádok Budapesten is találhatnak maguknak bázist. Kis internetes kereséssel rábukkanhatnak például a Vagabond Nation pesti belvárosi helyiségeire (a régies vagabund szó csavargót jelent) vagy a Mosaik újlipótvárosi irodájára. Az amúgy is szaporodó közösségi irodák egy része további piaci lehetőséget lát a digitális nomádok megszólításában. A téma nemzetközi enciklopédiája, a Nomad List százszázalékosnak ítéli Budapestet mint távmunkahelyet: jó az idő, kiválóan lehet sétálni, kedvezőek a megélhetési költségek, és állítólag még az etnikai toleranciával sincs baj.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tolatás közben ütötte el a járdán álló gyalogost

Tolatás közben ütötte el a járdán álló gyalogost

Bulvároldalt vett Rogán Cecília és Sarka Kata

Bulvároldalt vett Rogán Cecília és Sarka Kata

Felfüggesztették a választási csalással gyanúsított jobbikos mentelmi jogát

Felfüggesztették a választási csalással gyanúsított jobbikos mentelmi jogát

Az ínyencek értékelni fogják Koestler antikommunista ikonkönyvének új magyar fordítását

Az ínyencek értékelni fogják Koestler antikommunista ikonkönyvének új magyar fordítását

Megbírságolhatják Cristiano Ronaldót

Megbírságolhatják Cristiano Ronaldót

Sztrájktörők, riogatás és pszichés nyomásgyakorlás - hatodik napja tart a Hankook-sztrájk

Sztrájktörők, riogatás és pszichés nyomásgyakorlás - hatodik napja tart a Hankook-sztrájk