szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

„Te is szeretted a cuki kis dzsekit, én is szeretni fogom.” Efféle vallomások olvastán inkább barátnők levelezésére gondolna az ember, semmint a használtcikk-piacra – ám a kettő nagyon is jól összehangolható, sőt jövedelmező üzlet lehet belőle.

A Preloved Fashion (nagyjából: a mások által egyszer már szeretett divatáru) szlogenje mögött egy sikeres litván internetes vállalkozás, a Vinted áll. A cégnév is beszédes: a vintage és a wanted, vagyis a patinás régi darab és a kívánatos dolog keresztezésére utal. Az eleinte számítógépre, ma már jórészt okostelefonra alapozott hálózat nem szokványos adok-veszek portál. Az értékét az adja – illetve a cuccok vételárát az hajtja fel –, hogy a ruhadarabokhoz az eladók személyes történeteket fűznek. Nemegyszer pedig a vevők is kapcsolatban maradnak az eladóval, elmesélve, hogy náluk hogyan megy a sora az új kedvencnek.

A meglehetősen anonim internetes használtcikk-piacterektől eltérően eladók és vevők itt akár annak alapján is egymásra találhatnak, hogy milyen fotókat tesznek közzé – nemcsak a ruhákról és a kiegészítőkről, hanem a szobájukról, az ebédjükről, a kirándulóhelyeikről is. Ezzel a Vinted szinte automatikusan közösségi hálóvá is válik, afféle ruha-Facebookká. Divattanácsokat lehet kérni, követni lehet a rokonszenvessé vált eladók további eladnivalóit. Bármily szokatlan is a használt ruhák piacán, az árat akár az új darabé fölé is hajthatja pusztán az eladó személye.

A litván startupot Justas Janauskas és Milda Mitkute 2008-ban alapította. A vállalkozás hobbiként indult, és eleinte minden marketing nélkül, szinte magától növekedett. Hamar kinőtte a kis balti államot, és nemzetközi hálózata már szépen virágzik. Az egyik döntő fordulat az volt, amikor a véletlen – pontosabban a coachsurfing – Janauskas lakásába sodort egy német turistát, Sophie Utikalt. A diáklány egyből lelkes lett házigazdája munkájától, és odahaza buzgó szervezésbe fogott. Németországban azóta több mint 8 millióan regisztráltak az ott Kleiderkreisel (ruhapörgettyű) nevet viselő szolgáltatásra. A litván anyacég kapcsolt vállalkozásai ott vannak az USA-ban, Német-, Francia-, Spanyol- és Csehországban, Ausztriában, Hollandiában – összesen 12 millió érdeklődővel. A Vinted már tízmilliós nagyságrendű euróösszegeket kap befektetőktől.

A céghálót azzal is versenyképesebbé tették, hogy saját internetes fizetési rendszert építettek be a piactérbe. Igaz, ez megmutatta, hogy az üzlethez nem elég a szerelem, hanem kalkulálni is illik. Miközben Angliában vagy Amerikában a felhasználók nem akadtak fönn a jutalékon, a német piacon, ahol egyszerűbb az utalás bankszámlák között, a felhasználók lehúzásra gyanakodtak, és a tavalyi év vége felé a népharag megrengette a rendszert. A Kleiderkreisel eltörölte vagy csökkentette a jutalékot, majd a nagy német piacon elszenvedett bevételcsökkenés miatt a Vinted megvált 200 munkatársának nagyjából harmadától, és Németországban olcsóbb irodába költözött.

Az emelt szintű internetes bolhapiac ötletét több konkurens is magáévá tette, és a preloved név egyébként sincs levédve. Működik már az ilyen – vagy legalábbis ezt a hullámot meglovagoló – internetes cégeket összehasonlító portál is, prelovedfashionchecker.com cím alatt. A litvánoktól függetlenül alapította meg Preloved néven a brit piacteret Ian Buzer, szintén azzal a szándékkal, hogy ne csak személytelen hirdetési oldalakon lehessen divatárut adni-venni. Időközben ezt kiterjesztették a régiségekre és – örökzöld ötletként – a „nemszeretem” ajándékok csereberéjére is. A preloved címkét világszerte gyakran ragasztják rá az alkalmi használtruha-bazárokra, és a jelző megtalálható a turkálóktól elemelkedő szintű secondhand boltok reklámjaiban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Székely Éva Élet+Stílus

Tour de turkáló – van élet a bálabontás-univerzumon túl

A turizás jó ideje nem ciki, ráadásul több mint lődörgés nagy alapterületű, hangulattalan áruházi hodályokban. Ha jól csináljuk, inkább kreatív városi vadászat a ruhatárunkat színesebbé varázsló egyedi darabokra. Megnéztünk öt olyan fővárosi turkálót, ahova érdemes betérni, mert tényleg különlegesek és sajátosak.

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni