szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kitalálták a netes zsákbamacskát, és milyen jól működik.

Ajándékot vásárolni néha igencsak nehéz. Sami Bayrakci is így volt ezzel néhány éve, amikor egyik barátját szerette volna meglepni valamivel a születésnapján. Többórás netes szörfözés után úgy gondolta: klassz lenne, ha valaki elvégezné helyette a feladatot, és találna valami kis kedvességet, nem túl drágán. Ekkor pattant ki a fejéből a SomethingStore – magyarul „valamibolt” – ötlete, amelynek lényege, hogy a vevő fix árat fizet, s azért lényegében zsákbamacskát kap. „Elmeséltem a barátaimnak az elképzelésemet, de szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy nem fog működni. Senki nem fizet azért, hogy valamit kapjon úgy, hogy előre nem tudja, mi lesz az.”

Bayrakci úgy döntött, mégis belevág. Végül is nem került neki sokba a New York-i bejegyzésű különleges netes áruház elindítása, vagyis vesztenivalója nem nagyon volt. Első körben 3 ezer dollárt költött a honlapra és az ajándéktárgyak beszerzésére, amelyek kezdetben jellemzően könnyűek voltak, hogy legalább a szállítási költségre ne menjen el sok pénz. Az első megrendelőknek többnyire divatkellékeket küldött, amelyeket kiárusításokon vásárolt. A tízdolláros „valamik” közé mindig becsempészett egy-egy drága portékát: így például digitális kamerát vagy iPod shuffle-t. Ezzel tartotta fenn a vásárlók érdeklődését, miközben persze a termékek átlagárát igyekezett kordában tartani, hogy keressen is az üzleten. Már az első hónapokban havonta több mint ezer terméket eladott, és egy éven belül nyereséges lett a vállalkozása.

„A siker titka az emberek kíváncsisága” – véli Bayrakci, aki azóta is küld időnként drága termékeket a zsákbamacskára befizetőknek. Bevallása szerint a csúcs eddig egy 600 dolláros Dell laptop volt. A kiküldött tárgyakról utólag mindig beszámol a honlapján, így a múlt héten tíz dollárért gazdára talált többek között néhány sajtkéskészlet, Peruban készült horgolt fülbevalók, táskák, arctisztítók és sportos karóra is. Persze tiltólista is létezik, azaz Bayrakci tételesen felsorolja, hogy miféle „valamiket” nem fog küldeni a meglepetéscsomagban. Így biztosan senki sem kap szexuális segédeszközöket, pornográf tartalmú könyveket vagy újságokat, fegyvereket, emberi vagy állati szerveket vagy testrészeket, illegális médiatartalmat vagy e-mail-listákat. Tartózkodik a vállalkozó a drogok és alkoholok, illetve állítólagos csodaszerek terjesztésétől is, sőt lottószelvénnyel vagy sorsjeggyel sem akarja megajándékozni a meglepetésre vágyókat.

Akadnak, akik csoportosan fizetnek be egy-egy kör ajándékra, majd partit szerveznek, és együtt nyitják ki a dobozokat. „Ilyenkor sorban jön az öröm, a csalódottság, majd a féltékenység” – mondták a vállalkozás honlapján az egyik buli résztvevői.

Azért negatív kommentek is akadnak. „Olyan késkészletet kaptam, ami már van otthon, és a sarki boltban tíz dollárnál jóval olcsóbban vettem meg” – írja egy hozzászóló. Más azért panaszkodott, hogy a nyár kellős közepén meleg sálat és sapkát kapott a pénzéért.

A szállítás az USA-n belül ingyenes, de a vállalkozás ma már Kanadából, Európából és Ázsiából is fogad megrendeléseket. Az ár természetesen a távolsággal arányosan nő. Egy csomagba több „valami” is kerülhet, ha valaki nem sajnálja a pénzt a meglepetés fokozására. Korra és nemre egyelőre nem tudnak tekintettel lenni a cégnél, vagyis nem figyelik, hogy kinek milyen típusú ajándék volna ideális. Azt azonban vállalják, hogy amit küldenek, az megér legalább tíz dollárt. Ha viszont valaki elégedetlen, nincs mit tennie: visszaküldeni nem lehet a nem tetsző ajándékot. Egyetlen választása van a megrendelőnek: újra próbálkozhat, hátha ezúttal nagyobb szerencséje lesz – jegyzik meg az oldal működtetői.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ma őrizetbe vehetik a Portugáliának kiadott, Ronaldo szexbotrányát kirobbantó hackert

Ma őrizetbe vehetik a Portugáliának kiadott, Ronaldo szexbotrányát kirobbantó hackert

Embert ölt a medve Székelyföldön

Embert ölt a medve Székelyföldön

6 tuti tipp a jó alváshoz az 1600-as évekből

6 tuti tipp a jó alváshoz az 1600-as évekből

Pénzt kaphatnak diákok, hogy megnézhessék Ferenc pápát Csíksomlyón

Pénzt kaphatnak diákok, hogy megnézhessék Ferenc pápát Csíksomlyón

Sokkoló képeket készítettek az állatvédők, hogy megmutassák, milyen nagy a baj a tengerekben

Sokkoló képeket készítettek az állatvédők, hogy megmutassák, milyen nagy a baj a tengerekben

Belehúzott a magyar Raiffeisen Bank

Belehúzott a magyar Raiffeisen Bank