szerző:
hvg.hu

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta meg a három férfit.

2016 nyarán az első rendű vádlottat egy ismerőse azzal kereste meg, hogy tudna-e segíteni "kóser minősítés" megszerzésében. A férfi utánanézett a kóser igazolás mibenlétének, és bár segíteni annak megszerzésében nem tudott, néhány hónappal később társaival együtt bűncselekmények elkövetéséhez használták fel az új ismereteit.

Az év novemberében a három vádlott közösen szórakozott, eközben egy Nógrád megyei székhelyű cég által csomagolt sütemény került a kezükbe. A csomagoláson telefonszám is szerepelt, amit az első rendű vádlott felhívott és álnéven nagyobb mennyiségű teasütemény megrendelésére és izraeli exportjára tett üzleti ajánlatot, amennyiben az üzem rendelkezik kóser minősítéssel. Közölte azt is, nem akadály, ha nincs ilyen engedélyük, mivel azt egy ismerőse, Mayer Dávid rabbi 1,5 millió forint ellenében megadja.

A kft. ügyvezetője nem zárkózott el az ajánlattól, ezért a vádlottak zsidó rabbi benyomását keltő álöltözetet – kipát és széles karimájú kalapot –, valamint egyszer használatos SIM kártyákat és olcsó telefonokat vásároltak, a sértettel való kapcsolattartásra beazonosíthatatlan e-mail címet hoztak létre, a hamis igazoláshoz az internetről letöltöttek egy kóser igazolást, s ahhoz hamis bélyegzőket készíttettek.

A szélhámosok egy 4,4 millió forint összértékű árura vonatkozó megrendelő lapot is küldtek a cégnek, majd az internetről lementett valódi kóser igazolásra rászerkesztették a kft. nevét és címét, és a rabbi szerepének eljátszására felkért másodrendű vádlottal a cég székhelyére utaztak.

Az álrabbi körbejárta az üzemet, a még biztosabb megtévesztéshez néhány hiányosságot is észrevételezett, majd átadta a kóser igazolást, amiért cserébe a megtévesztett sértett kifizette a kért összeget. Utóbb azonban már hiába próbálta elérni megrendelőjét, ezért felvette a kapcsolatot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz), ahol közölték vele, hogy Mayer Dávid nevű rabbi a szövetségben nem lát el szolgálatot.

A vádlottaknak 2017 januárjában egy szegedi élelmiszeripari üzemmel próbálkoztak, akkor Ábrahám Hochwald rabbi segítségét ajánlották fel az üzem "kóseresítéséhez". A módszer hasonló volt, a cégvezető azonban a kért 600 ezer kifizetése előtt személyi igazolványt kért a "rabbitól". Ő, arra hivatkozva, hogy az az autójában van, kiment a telepről, majd a lebukástól tartva elhagyták a helyszínt, így sem a hamis kóser engedély, sem a pénz átadására nem került sor.

Egy hónappal később egy mórahalmi cég vezetőjét próbálták meg lépre csalni a vádlottak a fenti módszerrel, akkor azonban a cégvezető számára azonnal gyanússá vált az ügylet. Ő is a Mazsihiszhez fordult, ahol közölték vele, hogy már többen is érdeklődtek a szervezetnél ilyen ügyben, és bizonyára csalókkal áll szemben. A cégvezető értesítette a rendőröket, akik lekapcsolták az álrabbikat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így indul be egy földből kiásott régi Lada, Toyota és Audi – videó

Így indul be egy földből kiásott régi Lada, Toyota és Audi – videó

Kirúgták a Közszolgálati Egyetemről a botrányos videóban szereplő rendőrt

Kirúgták a Közszolgálati Egyetemről a botrányos videóban szereplő rendőrt

Meghalt Baleczky Annamária

Meghalt Baleczky Annamária

Bezár és átalakul a Castro Bistro

Bezár és átalakul a Castro Bistro

Magyarul is nézhető a vicces holland műsor, amelyben Orbán és a Sargentini-jelentés a téma – videó

Magyarul is nézhető a vicces holland műsor, amelyben Orbán és a Sargentini-jelentés a téma – videó

Trump szerint mégsem átverés a klímaváltozás, de előbb-utóbb a folyamat magától visszafordul

Trump szerint mégsem átverés a klímaváltozás, de előbb-utóbb a folyamat magától visszafordul