szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Új szabályokat tanulhat az új évtől, aki ügyintézéssel próbálkozna.

Aki már próbálkozott komolyabb ügyintézéssel az adóügyekben, az tudta, hogy az adótörvények mellett a közigazgatási hatósági eljárás törvényét is alkalmazni lehetett ezekben. Ennek most vége: január 1-jén lépett hatályba a már megszokott szabályokat felváltó általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény. Ezt adótörvényekre nem lehet alkalmazni, a régi jogszabály pedig már nem hatályos. Az új évtől érvényes tudnivalókat az Adózóna gyűjtötte össze.

A portál tíz pontban gyűjtötte össze a legfontosabb részleteket. Azt például az ügyfél választhatja meg, hogy írásban vagy szóban, postai vagy elektronikus úton kíván-e kommunikálni a hatósággal. Újdonság viszont, hogy a hatóság visszautasíthatja a kérelmet, különösebb indoklás nélkül. Ha pedig a hatóság a határidőt kétszeresen túllépi, akkor az ügyfelet további jogok illetik meg: a hatóság nem alkalmazhat jogkövetkezményeket és ugyanazon ügy kapcsán nem indíthat új eljárást. További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!