szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánybiztos szerint Budapest lesz a legjobb hely Európában, feltéve, ha nem áll útjába 200 tonna gázmassza, kijut a válogatott az Eb-re, Schmidt Mária és Lázár János pedig befejezi a birkózást a Sorsok Háza felett.

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a Heti Válasznak nyilatkozott a most zajló legjelentősebb városfejlesztési projektekről. Az interjúban szóba került a budapesti halálvonatok indulási helyén, a volt józsefvárosi pályaudvaron már közel három éve elkészült Sorsok Háza, mely Lázár János és Schmidt Mária vitája miatt a mai napig nem nyílt meg. A látszólag ideológiai szinten zajló polémia leegyszerűsítve arról szól, hogy a Mazsihisz (melynek Lázár tanácsadója, Zoltai Gusztáv volt korábban az ügyvezetője) szerint Schmidt Mária a magyarországi holokauszttal kapcsolatban a németek felelősségét abszolutizálja, a magyar hatóságokét pedig elbagatellizálja.

A Szita Szabolcs történész, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont igazgatójának ötlete alapján indult múzeumépítésbe menet közben kapcsolódott be Schmidt Mária egy közalapítványa révén, a kivitelező a Garancsi István többségi tulajdonában álló Market Zrt. volt. Az építkezést felügyelő Fürjes Balázs tiszteli „Schmidt Máriát és az általa kidolgozott érzékeny és hiteles kiállítási koncepciót”, és szerinte „jobban járnánk, ha erről folyt volna érdemi vita a mesterséges ideológiai huzavona helyett, a kommunista rezsim vállalhatatlan szereplőinek bevonásával”.

Fürjes az interjúban válaszolt a Ludovika parkjának felújítását ért kritikákra is: tagadta, hogy részben elzárnák a nagyközönség előtt, sőt az Orczy kert rehabilitációjával (melynek a londoni St. James park szolgálna mintaként), illetve a közbiztonság javítása miatt a Diószeghy utcába telepített rendőrtiszti kollégiummal épphogy visszaadják a kerület lakosainak ezeket a területeket.

A kormánybiztos az Óbudai Velodrom fejlesztéséről azt nyilatkozta, mérnöki vita zajlik, melyet megérteni próbál, „ahogy a vita mögött húzódó üzleti érdekeket is”.  A 200 tonnányi, gázmasszával szennyezett talaj elhordásával „egy osztrák tulajdonú hulladékkezelő telep kétségtelenül nagyon jól járna”, így lehet, hogy hermetikusan betonlapokkal burkolják majd a területet.

Fürjes az új Puskás-stadion készültségi fokát egyharmadosra becsülte; a stadionnak 2020-ra kell elkészülnie, Budapest ugyanis a labdarúgó-Eb társházigazdája lesz. A kormánybiztos reményét fejezte ki, hogy a magyar válogatott bejut majd a bajnokságra, és nem a szlovákoknak vagy románoknak kell majd a Puskásban szurkolni.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái

Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Megkérdeztük az Operatív törzset, elképzelhetőnek tartják-e a plázák bezárását

Megkérdeztük az Operatív törzset, elképzelhetőnek tartják-e a plázák bezárását