szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Extrém mértékben adósodott el a Magyarországon is jelen lévő Steinhoff-csoport, a Kika, a Pepco és az Extreme Digital tulajdonosa.

A dél-afrikai központú, de német eredetű Steinhoff International, mely Európa második legnagyobb bútorkereskedője, a túlélésért küzd; a tavaly decemberben kiderült pénzügyi csalás egész Dél-Afrikát megrázta. A Bloomberg szerint az ügy hordereje az Enron-botrányhoz hasonló.

A Steinhoff régóta nehéz helyzetben volt, ezt azonban folyamatos akvirálásokkal és a könyvek meghamisításával próbálta rejtegetni. A 10 milliárd eurós adósságot Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban és Ausztriában halmozták fel. Másfél hónap alatt a negyedik vezetői csapat próbálja magyarázni a bizonyítványát a részvényeseknek és a bankoknak, ebben a PricewaterhouseCoopers segítségét kérték.

A hitelminősítők azonnal leértékelték a cégcsoportot, és zuhanórepülésben vannak a részvényeik is. Magyarországon a Steinhoff a tulajdonosa az Extreme Digitalnak, a Kikának és a Pepcónak; a cégek hazai vezetői az Indexnek azt nyilatkozták, bíznak benne, hogy nem lesz rájuk hatással az ügy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában