szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Költségcsökkentési céllal zárt be tavaly novemberben a Lear Corporation Hungary Kft. móri gyára, de most újranyitnák – írja a Napi.hu.

A lap szerint az újranyitás után nem prémium autóüléshuzatokat, hanem – akárcsak a cég gödöllői és gyöngyösi gyárában – elektromos elosztó rendszereket, kábelkorbácsokat gyártanának a korábban 24 évig működő üzemben, ahol 830 ember dolgozott.

A munkások többségének már van új állása, ennek ellenére a Lear sokakkal újra felvette a kapcsolatot: több mint 300 dolgozónak telefonáltak, akikről úgy tudták, hogy még nem helyezkedtek el. Közülük kétszázan vissza is tértek a céghez, már el is kezdték a betanulást Gödöllőn – mondta a lapnak Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke.

Tavaly márciusban, amikor bejelentette a téli bezárást, a Lear 12 százalékos béremelést adott minden dolgozójának, akik többsége aztán kéthavi plusz végkielégítést kapott. A cikk szerint a cég a megemelt összeget fizetné a visszavett dolgozóknak.

A cég a költségek csökkentése érdekében zárta be év végén a móri üzemet, ahonnan a munkafolyamatokat részben Romániába, részben Moldáviába vitték. Pedig a magyar leányvállalat jelentős profitot termel: nettó árbevétele 2015-ben 747,9, 2016-ban pedig 642,6 millió eurót tett ki. Adózott eredménye ugyanezen években 36,6 millió euró és 26,2 millió euró volt. (képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi