szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Főleg a társasházakban élőket érintik a kazáncserék új, szeptembertől érvényes szabályai.

Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házakba és lakásokba már két éve csakis kondenzációs kazánt lehet beszerelni, az olyan társasházi lakások viszont, amelyek gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek, 2018 őszéig türelmi időt kaptak. Szeptember után azonban nem lesz újabb türelmi idő, ez a helyzet pedig igen nagy probléma lehet a társasházakban – véli Gyárfás Attila, a Magyar Épületgépészek Szövetségének ügyvezető elnöke.

A gyártóknak meg kell szüntetniük a magyar piacon 2017 februárjában megjelenő, turbós kazánok helyére kéményátalakítás nélkül felszerelhető Turbo kondenzációs ErP kazánok forgalmazását. De komoly változásokra számíthatnak a 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékeket és a 30 kW névleges teljesítményű, vagy az alatti hagyományos kombi kazánokat használók is. A jelenleg kapható néhány termék esetében komoly műszaki fejlesztéseket kell végeznie a gyártóknak ahhoz, hogy megfeleljenek az új, szigorított kibocsátási értékeknek, ez pedig áremelkedést is hozhat - derül ki a Szerelvénybolt Kft. közleményéből.

A szakértők szerint amióta lehet tudni, hogy megváltoznak a szabályok, több mint 10 százalékkal több kondenzációs kazánt adtak el. A piac bővüléséhez az Otthon Melege Program is nagyban hozzájárult, de sokan megpróbálják halogatni a kazáncserét. Az alsó kategóriás kondenzációs kazánok ára minimálisan csökkent az elmúlt 2 évben, a közép és felső kategóriás készülékek viszont nagyjából 10 százalékkal drágábban kaphatók most.

A legnagyobb problémát azonban még mindig a szakemberek hiánya okozza, hónapokra előre nem találni kivitelezőt az átalakításhoz szükséges munkálatokra

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből

Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak