szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évente 12 ezer magánszemélyt tiltanak el a cégvezetéstől, a jogi szigor teljes mértékben indokolt.

Több mint 12 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégügyektől 2017-ben – ahogy a korábbi két évben is –, ezzel 42 ezer felé közeledik a jelenleg eltiltott személyek száma – írja közleményében az Opten Informatikai Kft. A jogi szigor indokolt, mivel a végrehajtások, felszámolások és kényszertörlések száma rendkívül magas, a hatóságok pedig vissza akarják szorítani azt a gyakorlatot, hogy az eladósodott cégeket a tulajdonosaik egyszerűen bedöntik, majd új céget alapítanak.

„Láthatóan továbbra is magas fokozatban zajlik a hatósági nagytakarítás a cégvezetők körében, egy év alatt újabb kisvárosnyi vezető tisztségviselőt tiltottak el a cégügyektől” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A cégbíróság jellemzően a jogerősen megállapított hitelezői követelések és pénzbírságok megfizetésének elmulasztása miatt tiltja el a magánszemélyeket a cégügyektől, akik öt évig lehetnek egy cég vezető tisztségviselői, és nem láthatnak el cégképviseletet sem, sőt bizonyos típusú tulajdonosi szerepköröket sem tölthet be.

Jelenleg egészen pontosan 41789 magánszemélyt érint az eltiltás, a szakértők pedig azt jósolják, ez a szám nőni fog, mivel az újonnan eltiltott személyek száma jóval magasabb lesz, mint a lejáró eltiltásoké. Sok esetben ráadásul az eltiltott közvetlen vagy közvetett módon más cégekben is befolyással bír, így egy magánszemély eltiltása egész cégcsoportokat érinthet.

A végrehajtások, felszámolások és kényszertörlések száma rendkívül magas, ezért július óta magasabb céltartalékot kell képeznie az adósnak a felszámolási eljárás elején a felszámolás költségeire, idén januárban pedig bevezették az adófizetési biztosíték intézményét is. Utóbbit cégalapításkor kell letenniük azoknak, akik korábban adótartozásukat meg nem fizetve szüntették meg a cégüket jogutódlás nélkül. Ez a rendelkezés vissza kívánja szorítani azt a gyakorlatot, hogy az adótartozástól való megszabadulás érdekében sok vállalkozó hagyja bedőlni a cégét, majd új vállalkozás indításával próbálkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!