szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Elios úgy nyert Jászberényben pályázatot, hogy a riválisánál sokkal drágább ajánlatot adott.

Úgy nyerte meg az Elios a jászberényi közvilágítás felújítására kiírt pályázatot, hogy egyharmaddal drágább ajánlatot adott, mint a riválisa – írta meg a 24.hu. Ez volt az a közbeszerzés, amelyet első körben visszadobott a Miniszterelnökség, mert a pályázati kiírás tervezete nem felelt meg sem a közbeszerzés alapelveinek, sem az EU által elvárt hatékony pénzgazdálkodás elveinek. A módosított kiírásra végül három pályázat érkezett.

A legdrágább ajánlatot az Elios adta, a cég 306 millió forintért vállalta a munkát. A tender kiírása előtt, mint sok más helyen, ott is Tiborcz István üzlettársának, Hamar Endrének a Sistrade Kft. nevű cége készítette el azt a tanulmányt, amely alapján az önkormányzat meghatározta a piaci árat, amit beírta a pályázatba. (Amikor kiírták a javított pályázatot, Tiborcz már két hete nem volt az Elios tulajdonosa, a kiírás előkészítésének jó része alatt viszont még igen.)

Az OLAF problémás részleteket talált a lámpák árazásánál. A Tungsram-Schréder két cégnek is ajánlatot adott, de az Eliostól 90 millió forinttal kevesebbet kértek volna el, mint a rivális SAG Hungáriától.

Ennek azonban nagy jelentősége végül nem volt, az Elios mindkét vetélytársát kizárták. Az SAG-t azért, mert nem tudta bebizonyítani, hogy nem irreálisan alacsony áron végezné-e a munkát, a Hungaro Lux Light Kft.-t pedig azért, mert a pályázatához nem csatolta a lámpák technikai leírását. Az SAG nem is adott be hiánypótlást, később pedig már megbékélt a győztessel, a kiskunfélegyházi közbeszerzésen – amelyet szintén vizsgált az OLAF – már az Elios alvállalkozójaként vállalt munkát.

Az Elios-botrányról itt olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Kalocsán is lebukott az Elios

Az Elios egyik igazgatója is ott volt a pályázati kiírás társszerzői között, az árak kiszámításához használt három, egymástól elvileg független ajánlatban pedig pont ugyanazt a számítási hibát követték el - áll a Kalocsáról kiszivárgott jelentésben.

Robbanás történt egy hatemeletes házban Madrid belvárosában

Robbanás történt egy hatemeletes házban Madrid belvárosában

2021-et kell kihúzni valahogy - Ellenzéki polgármesterek mutatták be a terveiket

2021-et kell kihúzni valahogy - Ellenzéki polgármesterek mutatták be a terveiket

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén