szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A város tavaly októberben kapott levelet az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalától. A szervezet leírta, hogy milyen furcsaságokat talált a település közvilágításának korszerűsítésével kapcsolatban. Az Átlátszó közadatigénylésbe kikérte és megkapta a levelet Hódmezővásárhelytől.

A legfontosabb megállapítások az Átlászó birtokába jutott dokumentum szerint következők: 

1, Hódmezővásárhely 2010 májusában pályázott EU-támogatásra a közvilágítás korszerűsítése érdekében, a támogatói döntés decemberben született meg, és 2011 májusában írták alá a támogatási szerződést. A beruházás összköltsége 732 millió forint volt, ennek a felét, 366 milliót megkapta a város uniós forrásból.

2, Hódmezővásárhely 2011 márciusában tervezési és kivitelezési szerződést írt alá az ES Holding Zrt.-vel (azóta Elios Zrt.) 577 millió forint értékben. A szerződés becsült összege a költség-haszon elemzés szerint 940 millió forint volt.

Bár ezt a megállapodást a támogatási szerződés aláírása előtt kötötte a város az Eliossal, volt benne egy olyan rendelkezés, ami a támogatási szerződés aláírásától függő felfüggesztésről szólt. (Vagyis ha Hódmezővásárhely mégsem kapta volna meg az EU-s támogatást, nem lett volna muszáj fizetnie az Eliosnak.)

3, Az OLAF-levél kitér arra, hogy az Elios-szerződés idején Lázár János volt a város polgármestere.
4, Azt is leírták a brüsszeli ellenőrök, hogy “Hódmezővásárhely közvilágításának felújítása az első olyan nagy projekt volt Magyarországon, amelyben LED technológiát használtak”.

5,  Hódmezővásárhely közel fél évvel az EU-s pályázata benyújtása előtt, 2009. december 30-án írt ki közbeszerzést a közvilágítás korszerűsítésére.

6, Három cég nyújtott be ajánlatot a munkára: az ES Holding Zrt., a Tungsram-Schréder Zrt. és a MetalCom Zrt., de csak az ES Holding ajánlata lett érvényes, így ő nyert.

7, Az ES Holding Zrt.-t 2009. augusztus 6-án hozták létre, néhány hónappal azelőtt, hogy megnyerte a hódmezővásárhelyi közbeszerzést. 2009-ben a cég teljes bevétele 8,9 millió forint volt, “a hódmezővásárhelyi projekthez szükséges minimális pénzügyi és tapasztalatra vonatkozó követelmények igazolásához” az alvállalkozóira kellett hagyatkoznia.
“A társaság nem rendelkezett tapasztalattal a közvilágítási projektek terén.”

8, Ajánlatában az ES Holding Zrt. a KT Electronic Kft.-t és a Vill-Kor Hungaria Zrt.-t jelölte meg alvállalkozóként, de miután aláírták a szerződést Hódmezővásárhellyel, lecserélte az egyiket: a KT Electronic Kft. helyett a Tungsram-Schréder Zrt. lett a lámpák szállítója. “Ez az ES Holding Zrt. és a Tungsram-Schréder Zrt. közötti tárgyalások eredményeként történt.”

9,  2011. május 11-én írta alá az “Erdei Bálint és Tiborcz István képviselt ES Holding Zrt., valamint a Björn Brandt által képviselt Tungsram-Schréder Zrt.” a szállítói szerződést 341,7 millió forint értékben. Az összeg majdnem 60 százaléka az ES Holding Zrt. és a hódmezővásárhelyi önkormányzat által aláírt megállapodás értékének.
A magyar közbeszerzési törvény 2011-ben érvényben lévő rendelkezései szerint egy korábbi versenytárs csak a projekt értékének maximum 10 százalékáig lehetett alvállalkozója a nyertesnek. Vagyis az ES Holding Zrt. és a Tungsram-Schréder Zrt. szerződése 50 százalékkal túllépte a jogszabályban meghatározott értéket.

10, Hódmezővásárhely az ES Holding Zrt. kérésére projektmenedzsment tanácsadói szerződést kötött a Tender Network Zrt.-vel 2011. október 19-én.

11, Tíz nappal később az ES Holding Zrt. is projektmenedzsment tanácsadói szerződést kötött a Tender Network Zrt.-vel. “Ez volt az első olyan projekt, amelyben a Tender Network Zrt. és az ES Holding Zrt. együtt dolgozott.” Az OLAF megfogalmazásából úgy tűnik, hogy nem az utolsó.

12, Hódmezővásárhely közbeszerzési tanácsadója az Ész-Ker Kft. volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

Négy autó karambolozott az M3-ason

Négy autó karambolozott az M3-ason

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat