szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly a korábbiaknál is nagyobb összeg érkezett.

Hétszáz millió eurót (219,5 milliárd forint) meghaladó összegben nyújtott kölcsönt 2017-ben Magyarország számára az Európai Beruházási Bank – derül ki az EU bankjának éves összesítéséből. A csoporthoz tartozó Európai Beruházási Alap 70 millió euró értékben kínált bankgaranciát és finanszírozási eszközöket, ez a hétszerese az előző évinek. Nőtt a kihelyezett EIB-hitelek nagysága is, 3 százalékkal az előző évihez képest – hangzott el a bank alelnökének, Vazil Hudaknak a budapesti sajtótájékoztatóján.

A tavaly kihelyezett kölcsönök összege a magyar GDP 0,63 százalékának felel meg, ami jóval magasabb a 0,46 százalékos uniós átlagnál. Ez a közeljövőben növekedhet is, hiszen – a felzárkóztatási uniós támogatások várható csökkenése miatt is – nagyobb szerepet kaphatnak a kedvező feltétellel kínált kölcsönök.

Az EIB elsősorban bizonyos nagyprojekteket, illetve kkv-knak nyújtott hiteleket finanszíroz. Tavaly Magyarországon a pénz nagyobbik fele, 400 millió euró az Eximbankon keresztül kkv-hitelekre ment el, további 100 millió az Unicreditnél érhető el. Magyarország ugyanakkor a Diákhitelt is részben ilyen forrásból finanszírozta, és az uniós támogatások önrészére is felvett a kormány hitelt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!