szerző:
hvg.hu

A korábban Tiborcz István tulajdonában álló Elios honi sikerei lehetővé tették a nemzetközi terjeszkedést, lett elég referencia ehhez. Szlovákiában olyan céggel alapítottak leányvállalatot, amely idehaza korábban látszólag a versenytársa volt, és amely a felcsúti közvilágítást felújította.

A 24.hu tovább szállítja a híreket Orbán vejének volt cégéről, nem elég, hogy az OLAF-jelentés szerint szervezett csalással és politikai támogatással hozták helyzetbe a céget, az a nemzetközi színtérre is kiszagolt. A Magyar Nemzet február végén arról számolt be, hogy Tiborcz barátjának és üzlettársának Hamar Endrének a tulajdonában álló Sistrade Kft. üzemelteti a közvilágítást Orbán falujában, Felcsúton. A cég 2016-ban és 2017-ben segített az önkormányzatnak a közvilágítás felújítását célzó közbeszerzés lebonyolításában, amelyet végül az U Light Kft. nyert meg.

Ez a cég ugyan nem olyan híres, mint az Elios, ám az OLAF-jelentésben több helyen is felbukkan a neve. A vizsgált 35 projektből összesen hét esetben bukkant fel az U Light: Cegléden, Hatvanban, Sárváron, Jászberényben, Bácsalmáson, Hajdúböszörményben és Mórahalmon, egyes alkalmakkor a kivitelezésre tett ajánlatot, mint például Sárváron, ahol az Elios és az U Light ajánlata között furcsa mód mindössze 356 ezer forint különbség volt (az Elios vállalta olcsóbban a munkát).

A cég ajánlatát visszadobták, ugyanis hiányos volt a cég pályázati dokumentációja, ahogy Sárváron is, Hatvanban és Mórahalmon az U Light a közvilágítás-korszerűsítési előkészületekben akart részt venni, de mindkét helyen Hamar Endre cége, a Sistrade kapta meg ezt a feladatot. A lap azonban most kiderítette, szoros kapcsolat köti össze az U Light Kft.-t és az Elios Innovatív Zrt.-t: mindketten tulajdonosok az Elios-csoport szlovák leányvállalatában.

Egészen pontosan 2015. február 27-én, vagyis 28 nappal azután, hogy az OLAF vizsgálatot indított az Orbán Viktor vejéhez köthető cég közbeszerzései miatt, Pozsonyban megalapították az Elios Slovakia, s.r.o. nevű céget. Az alapítók az Elios Innovatív Zrt., a szlovák S Commerce, s.r.o., illetve a szintén szlovák E-E-E LED Lighting s.r.o. volt. Az Elios Slovakiába 3000 euróval szállt be az  Elios Innovatív Zrt., a másik két alapítótag 1000-1000 euróval.

Később 4000 eurót fektetett be a Woody Holding Kft., amelynek tulajdonosa az az Erdei Bálint, őt megtalálni az Elios Innovatív volt tulajdonosai között és aki még 2010-ben Tiborcz István társaságában személyesen tárgyalt Hódmezővásárhelyen Lázár János polgármesterrel az ottani közvilágítás felújításáról. Egy interjúban korábban azt mondta Erdei, ő inkább az operatív irányítással foglalkozott, Tiborcz pedig a stratégia finomhangolásával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki

A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

NER-cégek építhetnek lakóparkot a János-kórház fölé, 2 milliárdot kereshetnek vele

NER-cégek építhetnek lakóparkot a János-kórház fölé, 2 milliárdot kereshetnek vele

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések