szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elismert szolgálati évek számától és a havi átlagkeresettől függ, mennyi nyugdíjat kaphat valaki – a részletes számítást az Adózóna mutatta be.

A nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét az 1988-tól a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig kifizetett bruttó kereset havi átlaga alapján kell meghatározni, de csak akkor, ha a nyugdíjas ennek az időszaknak legalább a felében kapott jövedelmet. A számítás részleteit az Adózóna mutatta be.

A bruttó kereseteket csökkentik az azok megszerzésekor érvényes szabályok szerinti járulékok összegével, majd ebből levonják a személyi jövedelemadó adott évi összegét. Ha ez megtörtént, akkor a korábbi évek kereseteit a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítják.

 Ha a saját jogú nyugellátás alapját képező havi átlagkereset 372 000 forintnál több, akkor a 372 001–421 000 forint közötti átlagkereset 90, a 421 001 feletti átlagkeresetnek pedig a 80 százalékát lehet a saját jogú nyugellátás megállapításánál figyelembe venni. Ezután az elismert szolgálati évek számától függő mértékskála határozza meg a nyugdíj összegét. 

 A számítás további részleteiről bővebben az Adózónán olvashatnak, ahol azt is bemutatják, hogyan kell kivételes helyzetekben kiszámolni a nyugdíjat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!