szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkérdezték a legfőbb ügyészt az OLAF-jelentés utáni magyar vizsgálatról, de nem vitte túlzásba a választ.

Hét kérdést küldött Mesterházy Attila Polt Péternek az Elios-ügyről és arról, hogy mit tesz a magyar ügyészség, miután megkapta az OLAF jelentését. Az MSZP-s képviselő részletesen rákérdezett, igaznak találják-e a magyar hatóságok az OLAF-jelentés megállapításait, például hogy 17 esetben megváltoztatták a pályázati kiírást, hogy az Elios ajánlatára is lehessen EU-s támogatást adni. Valóban ugyanaz az ember írt-e olyan ajánlatokat, amelyek hivatalosan függetlenek voltak egymástól, vagy épp igaz-e az, hogy az Elios ajánlata mögötti második és harmadik legjobb ajánlat minden egyes pontja pontosan 5 és 7 százalékkal volt drágább, mint a győztes pályázat árai – kérdezte.

Mesterházy arról is érdeklődött Poltnál, megfogadja-e az ügyészség az EU csalás elleni hivatalának azt a javaslatát, hogy a költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vádja mellett azt is vizsgálják, bűnszervezetben követhettek-e el csalást.

Polt Péter mindössze három mondattal válaszolt, sok konkrétum pedig ebből sem derült ki. Mint írta, miután megkapták az OLAF ajánlását, ahogyan azt szabályosan tenniük kellett, január 22-én nyomozást rendeltek el, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűntettek miatt. Arról, hogy találtak-e bármi gyanúsat a magyar nyomozók, a nyomozás érdekeire hivatkozva semmilyen információt nem lehet kiadni – írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!