szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly óta eggyel csökkent a szám, de ez csak a látszat.

Második évben csökken a magyarországi adónemek száma, ám mindez csak technikai jellegű: az energiaadó csupán a jövedéki adó újraszabályozása miatt szűnt meg önálló adónemnek lenni – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Jelenleg így nem kevesebb, mint 58 adónemet kell fizetni a magyarországi magánszemélyeknek és vállalkozásoknak. Tavaly ez a szám 59 volt.

Ráadásul a kevesebb nem is feltétlenül jelent kevesebb adminisztrációt, mivel számos jogszabályban ma már több, eltérő jellegű adó is felfedezhető. Ilyen a helyi adókról szóló törvény, amely az építményadó keretében bevezette a plakátadót. Ez a reklámhordozót mint új adótárgyat nevesíti és arra az önkormányzatoknak négyzetméterenként 12 ezer forintot maximális adómértéket enged megállapítani.

A legnagyobb bevétel, 2017-ben 3500 milliárd forint, továbbra is a világrekorder áfából származik. A bevétel annak ellenére nőtt 7 százalékkal, hogy egyre több termék vagy szolgáltatás adózik alacsonyabb kulccsal. Annak ellenére alig csökkent a társasági adóból származó bevétel, hogy tavaly 10/19 százalékról 9 százalékra csökkent az általános kulcs.

A skála másik végén a láthatatlan mikroadók találhatók. Ebben a körben nincs változás, mert a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj a 2017. év előzetes adatai alapján is hozta a negatív rekordot: ezúttal 29 millió forint bevételt termelt egy év alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rossz levegő visszafordíthatatlanul roncsolhatja a látást

A rossz levegő visszafordíthatatlanul roncsolhatja a látást

Lekapcsolták a világ egyik legveszélyesebb hálózatát, amivel magyar kórházakat is támadtak

Lekapcsolták a világ egyik legveszélyesebb hálózatát, amivel magyar kórházakat is támadtak

20 év után új videokártyát készített az asztali gépekbe az Intel, de nem használhatja mindenki

20 év után új videokártyát készített az asztali gépekbe az Intel, de nem használhatja mindenki