szerző:
hvg.hu

Elhunyt Demján Sándor – közölte kedden délután a Gránit Pólus csoport a család tájékoztatása alapján.

Demján Sándor 1943. május 14-én született a Szatmár megyei Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben, a Fejér Megyei ÁFÉSZ-nél kezdte. 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása, valamint a 2003-ban létrehozott Prima Primissima Díj. Ő volt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető alelnöke és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke.

Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest Díszpolgára. A hazai kultúra támogatásában, valamint a rászorulók felkarolásának érdekében végzett önzetlen munkájának eredményeként az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesült, 2013-ban a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével tüntették ki – írja a cégcsoport, amely temetésével kapcsolatban későbbre ígért tájékoztatást.

Demján Sándor vagyonát a Forbes tavaly decemberben 192 milliárd forintra becsülte, ezzel Magyarország második leggazdagabb embere volt. Vagyona nagy részét az ingatlanokból szerezte, cége tulajdonában volt a WestEnd bevásárlóközpont. A budapesti fejlesztés most sem állt le, tavaly év végén jelentette be a társaság, hogy a bevásárlóközpont szomszédságában egy új városnegyedet húz fel.

©

Az első nagy dobása is egy bevásárlóközpont volt, a Skála, amely a nyugati nagyáruházak mintájára, a szövetkezeti kereskedelmi rendszerben nyílt meg 1973-ban Budán. Mint az Index írja nekrológjában, jó viszonyt ápolt a Kádár-rendszerrel, ez is magyarázhatta, hogy a kor sikeres üzletembereként a nyolcvanas évek második felében kialakított kétszintű bankrendszerben rábízták a Magyar Hitelbank vezetését. A céges hitelek közvetítésével foglalkozó pénzintézetben ismerkedett meg Csányi Sándorral, aki a bank 1986-os indításától osztályvezető volt, majd 1992-ben nevezték ki az OTP Bank későbbi elnök-vezérigazgatójává, később felváltva támogatták a 2003-ban alapított Prima Primissima-alapítványt.

Demján nyitotta a rendszerváltás idején az első menedzserképzőt is, ebben Soros György támogatta. 2007-ben együtt finanszírozták a CEU üzleti iskoláját.

A rendszerváltás után a volt szovjet tagköztársaságok felé indult el: részt vett a Kamaz privatizációjában - saját bevallása szerint itt alapozta meg a vagyonát. A pénzzel aztán a kilencvenes évek közepén tért haza Magyarországra.

A Bank Centert 1996-ban építette fel, ekkor adták át az első budapesti bevásárlóközpontot, a Pólus Centert is, amely szintén Demján beruházása volt. Később több magyarországi városban és Pozsonyban is nyílt Pólus pláza, Demján pedig 1996-ban az év vállalkozója címet kapta.

©

A következő nagy projekt az ország legnagyobb bevásárlóközpontja, a Nyugati pályaudvar mögötti területet elfoglaló West End City Center volt. A kétezres évek elején az ő cége a város egy másik lepukkant területén is jelentős fejlesztés hajtott végre: a Milleniumi Városközpont, benne a Nemzeti Színházzal, a Művészetek Palotájával és egy Duna-parti lakóparkkal meghatározza a városképet.

A nagyprojektekben az akkor már OTP-elnök Csányi Sándor volt a partnere - 2003-ban, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával együtt alapították a Prima Primissima-díjat is -, 2010-ben azonban Demján is belépett a bankszektorba. A válság kellős közepén a Wallis Zrt-től megvásárolta a Milton Bankot, amelyet saját cége alapján Gránit Banknak nevezett át. A fokozatosan integrálódó takarékszövetkezeti rendszerben is aktív szerepet vállalt - és többször élesen bírálta annak központi figuráját, a 2016-ban aztán kegyvesztetté váló Spéder Zoltánt is.

A mostani évtized elején visszavonulását készítette elő az üzletember: vagyona egy részét jótékony célra ajánlotta fel, eladta cégcsoportja egy részét is.

Demján sosem használt számítógépet, és szívesen nyilatkozott arról, hogy az egyetemi oktatás helyett a kétkezi munka becsületének visszaállítására lenne szükség. Utolsó felszólalásában, 2017 decemberében arról beszélt, az áprilisi választások után keményen fog érvelni amellett, hogy a mintegy 350 ezer felesleges állami alkalmazottat irányítsák át az üzleti szférába.

Demjánt március 26-án hétfőn érte a halál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium mély megrendüléssel értesült Demján Sándor halálhíréről. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének, Magyarország egyik legnagyobb munkáltatói szervezetének ügyvezető elnöke évtizedek óta képviselte a magyar vállalkozások érdekeit, amivel érdemben hozzájárult gyarapodásukhoz és fejlődésükhöz. Halálával a magyar gazdasági és üzleti élet meghatározó alakját vesztettünk el – olvasható a tárca közleményében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Farkas Zoltán Gazdaság

Farkas Zoltán: Demján kontra Mészáros

Ha Magyarországon Mészáros Lőrincek lépnek a Demján Sándorok helyébe, akkor régen rossz. Mert Demján autonóm, Mészáros viszont balga szolga. Vagy hagyja, hogy annak látsszon. Farkas Zoltán tavaly augusztusban vetette össze a két üzletember pályafutását, egyiknek az eredményeit a másik hirtelen támadt "sikereivel".

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

Játszótéren szaladgáló patkányokra panaszkodnak a IX. kerületi lakók

Játszótéren szaladgáló patkányokra panaszkodnak a IX. kerületi lakók

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni