szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korábban csendben meghúzódó cég zsíros falathoz jutott.

Helyreigazítás

A 2018. április 7. napján a hvg.hu weboldalunkon közölt, „Hirtelen nagyon jól szerepelt egy közbeszerzésen a helyettes államtitkár barátjának cége” c. cikkünkben azt a valós tényt, hogy a Csendes Consulting Zrt. az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szakértői tanácsadás és szolgáltatás nyújtásáért kiírt közbeszerzési eljárást a nyertes konzorcium tagjaként megnyerte abban a hamis színben tüntettük fel, hogy ez annak köszönhető, hogy a Csendes Consulting Zrt. tulajdonosa, dr. Csendes Richárd és az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, dr. Illés Boglárka közötti személyes kapcsolat áll fenn.

A valóság ezzel szemben az, hogy az a konzorcium amelynek tagja a Csendes Consulting Zrt. a tulajdonosa, dr. Csendes Richárd és az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, dr. Illés Boglárka közötti személyes kapcsolattól függetlenül jogszerű eljárást követően nyerte meg a tárgybeli közbeszerzési eljárást és ezen közbeszerzési eljárások kiírásakor, az ajánlattételkor, illetve a közbeszerzési eljárások elbírálásakor dr. Csendes Richárd és dr. Illés Boglárka között személyes jellegű kapcsolat nem is állt fenn.”

Az Index szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának tavaly augusztusban lezárt óriási közbeszerzését egy olyan hármas konzorcium nyerte meg, amelynek tagja bizonyos szempontból kakukktojásnak tekinthető. A 480 millió forintos pályázat szakértői tanácsadásról és szolgáltatásnyújtásról szólt, a tanácsokat uniós pénzek kiosztásához várták.

Az egyik cég az Ész-ker, ami fontos szerepet töltött be az Elios korrupciógyanús milliárdjainak behúzásánál, és több ponton kötődik Tiborcz Istvánhoz. A másik a Provital, ami korábban szintén korrupciógyanúba keveredett, és a cikk szerint a fideszes közbeszerzési piac korábbi koronázatlan királya, illetve Mészáros Lőrinchez köthető.

A harmadik nyertes a 2015-ben alapított Csendes Consulting, egy egykor 12 fős cég, ami hamar kilőtt a magyar közbeszerzési piacon, de az árbevétele sose érte el 400 milliót se. Az egyetlen tulajdonos, Csendes Richárd korábban is dolgozott tanácsadóként kisvárosoknak kisebb közbeszerzéseknél, az akadémiának vagy az államkincstárnak, de az nagyon meglepő volt, hogy legnagyobbak hirtelen bevették a munkaóránként nettó 16 ezer forintot fizető emmis közbeszerzési szakértésbe – jegyzi meg a lap.

Csendes Richárd az Emmi helyettes államtitkárának, Illés Boglárkának a barátja. Illés Boglárka a Fidelitas szárnyain szállt be villámkarrierrel az államigazgatásba, 2014-ben végzett jogászként az ELTE-n, utána a Miniszterelnökséghez került, aztán az Államkincstárhoz osztályvezetőnek, 2016 végén pedig helyettes államtitkár lett az Emmiben. A kapcsolata 2016-tól kezdődhetett Csendes Richárddal.

Hasonló összeférhetetlenség derült ki idén Szele-Király Andreáról, a FM egyik helyettes államtitkáráról is, akinek férje az FM alá tartozó nemzeti parktól nyert el megbízásokat. Szele-Király az Index erről szóló cikkének megjelenése után nem sokkal lemondott – emlékeztet a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!