szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön ismét esedékes az adóelőleg-fizetés. Az Adózóna összegyűjtötte, mi számít az egyéni vállalkozó bevételének és költségének, kell-e arányosítani, illetve milyen kedvezmények érvényesíthetők.

Az adótörvény szerint az összevont adóalap adóját és a vállalkozói személyi jövedelemadót – az adóbevallásban történő utólagos elszámolással – adóelőlegként kell megfizetni negyedévenként.

Az egyéni vállalkozók kétféle adózási mód közül választhattak. Az egyik lehetőség a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, a másik – bizonyos feltételek megléte esetén – a jövedelem átalányban történő megállapítása.

Az adóelőleg alapja az adóévben a negyedév végéig megszerzett összes vállalkozói bevétel alapján meghatározott vállalkozói adóalap. A bevételt csökkentő kedvezmények pedig már évközben figyelembe vehetők az adóelőleg összegének megállapításakor.

További részleteket az Adózónán olvashatnak, ahol összefoglalták a költségelszámolással, és a kedvezményekkel kapcsolatos tudnivalókat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha az ellenzék hatalomra jut, jogállami forradalom nélkül legfeljebb biciklisávokat festhet

Ha az ellenzék hatalomra jut, jogállami forradalom nélkül legfeljebb biciklisávokat festhet

Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat

Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat

Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos

Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos