szerző:
hvg.hu

A családi vállalkozások ötödénél lehet csak sima ügy az utódlás.

A családi vállalkozások tulajdonosainak 80 százaléka azt szeretné, ha a gyerekei vennék át a céget, de a gyerekek mindössze 20 százaléka folytatná szívesen a család üzletét – írta a Világgazdaság a Budapesti Gazdasági Egyetem felmérése alapján. A legtöbb családi vállalkozást a rendszerváltás környékén alapították, vagyis nagyjából kétötödüknél a következő tíz évben már időszerű lesz az alapító nyugdíjba vonulásán gondolkozni.

A családi cégek többségénél, 55 százaléknál van stratégia a generációváltásra, de azt nem rögzítették írásban, míg 11 százaléknál hivatalos dokumentum is van arról, hogy miként adná át a tulajdonos a fiataloknak a vállalkozást. 34 százaléknál azonban nincs semmilyen stratégia.

A kutatás szerint a cégvezetők a szavak szintjén nagyon megbíznak a gyerekeikben, azonban tulajdonrészt ritkán adnak nekik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!