G. Tóth Ilda
G. Tóth Ilda
Tetszett a cikk?

Nem várt sokáig Óbuda önkormányzata: a választások után kevesebb mint két héttel csütörtökön meg is szavazhatja a képviselő-testület, hogy Tiborcz István barátja és üzlettársa kapja meg a Kolosy téri piac épületét – tudta meg a hvg.hu.

Úgy tűnik, elég extra felkészülési időt kapott a III. kerületi önkormányzattól Erdei Bálint: cége, a Redwood Kft. szerezte a legtöbb pontot, szám szerint 95-öt a Kolosy téri piac gasztronómiai jellegű hasznosítására kiírt pályázaton. Ha a helyi képviselő-testület rábólint, az alpolgármesternek, Puskás Péternek máris kiadják ukázba, hogy kezdje meg a tárgyalásokat Erdeivel, aki az Eliosban anno Tiborcz István miniszterelnöki vő tulajdonostársaként tűnt fel. A bérleti szerződést elvileg május végéig aláírják, kivéve, ha a kiválasztott cég eláll szándékától.

Mint a HVG a múlt hónapban megírta, nyilvánvalóan éppen a választások miatt nem akartak – az eredeti tervekkel ellentétben – eredményt hirdetni februárban, illetve márciusban. Másrészt viszont Erdeiéknek jól is jött az extra felkészülési idő: egyedül aligha tudtak volna ugyanis elegendő referenciát felmutatni a vállalkozáshoz. Márpedig ez a szempont nem kevesebbet, mint 20 százalékot ért az elbírálásnál. A szakmai koncepció és az üzleti terv 40, míg a megajánlott bérleti díj 30 százalék súlyozással szerepeltek, és 10 százalékot ért a bérlemény átvételének dátuma.

Mindössze két nappal a márciusra tervezett eredményhirdetés előtt gründolta Erdei a beszédes nevű Kapu a promenádhoz Kft.-jét, amelybe tulajdonostársnak a Kolosy tér melletti sétálóutcában – ezt nevezik egyébként Óbudai Promenádnak – működő hamburgerbisztróst, a Five District Burgers Kft.-t vette be. A cégnév ez esetben is beszédes: Erdeiék eredetileg az V. kerületben Csipak Pétertől megszerzett ingatlanukban terveztek összebútorozni a hamburgeres társasággal.

A piacüzemeltetési tenderre – melyet még tavaly írtak ki – összesen öt pályázat futott be, és eleinte a Sziget-alapító Gerendai Károly tűnt igazán esélyesnek. Ő kézművessörcsarnokot tervezett kialakítani a régóta vegetáló óbudai piac területén, de a pontozáson mindössze 77 pontot kapott, így bronzéremmel vígasztalódhat. A második helyen az az Optima Klíma Zrt. áll, 89 ponttal, amely több pénzintézetnek, köztük a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került MKB Bank fiókhálózatának a beszállítója – ez a cég a Főzdefeszt csapatával társult a piacbérlésre. Helyi vállalkozóként a Bartók Korner Kft., valamint két magánszemély pályázott – az esélytelenek nyugalmával, 62, illetve 33 ponttal.

A Kolosy téri piac 2018 februárjában
©

A csarnok épülete jelentős átalakítást igényel, bár azt néhány éve felújíttatta az önkormányzat, amelynek éves szinten 10 millió forint körüli veszteséget okozott az üzemeltetés.

„Néhány helyen beázások tapasztalhatók, amelynek nyomai a falon is láthatók. A fakorlátok rövid időn belül felújításra szorulnak. Épületgépészetileg néhol szakszerűtlen megoldások tapasztalhatók, és megoldást kell találni a csarnok és az üzlethelyiségek fűtésére is”

– olvasható a hvg.hu birtokába került pályázati felhívásban.

A képviselő-testület 2016-ban fogadta el a csarnokra vonatkozó Best Use Koncepció fantázianevű tanulmányban szereplő javaslatot, amely szerint az üzletházat „food hall” formájában kellene tovább üzemeltetni. El is kezdték felmondani a bérleti szerződéseket a még talpon maradt kereskedőkkel, egyéves felmondással. Volt, aki elbocsátotta az alkalmazottait, mert arra számított, hogy idén már ki sem nyithat – ekkor világosodott meg azonban Bús Balázs polgármester, hogy az Elios botránya után nem volna politikailag hasznos kihirdetni a választások előtt nyertesként Erdei Bálint cégét.

A bérleti díj minimális összegét havi egymillió forintban szabták meg a pályázatban, a minimális üzemeltetési időt pedig tíz évben. Az ügyet ismerők szerint jó esély van azonban arra, hogy a bérlő a tíz év lejárta után megszerezheti az ingatlan tulajdonjogát is. Erdeiék 2 millió 50 ezer forintot ajánlottak, épphogy többet a második legtöbbet kínáló pályázónál. Információink szerint több esetben kért az önkormányzat hiánypótlást a Redwoodtól, amelynek pályázata egyáltalán nem látszott alaposan összerakottnak.

A helyiek mindenesetre nem igazán örülnek a várható funkcióváltásnak. Márpedig az épület nem hiába vonzotta az éjszakai életben fantáziát látó Erdeiéket (a vállalkozó birtokolta a pesti belvárosban működő Instant volt ingatlanát, s most Hard Rock Hotelt épít a Nagymező utca–Ó utca sarkán. Az óbudai Szépvölgyi út–Lajos utca–Nagyszombat utca–Kecske köz által határolt területre pedig nem vonatkoznak a késői nyitvatartási, alkoholárusítási tilalmak, vagyis szabad a pálya egy újabb bulinegyednek.

Update: Cikkünk megjelenését követően az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a következő észrevételeket juttatta el szerkesztőségünkhöz:

"A pályázat benyújtási határideje 2018. január 22. napja volt, ekkor a pályázóknak egy teljeskörűen kidolgozott pályázati anyagot kellett benyújtaniuk, nem volt lehetőség a pályázat későbbi kiegészítésére, illetőleg módosítására. A bírálati szempontokat, melyben többek között szerepelt a referencia is, a pályázati dokumentációnak tartalmaznia kellett - amennyiben nem tartalmazta volna, úgy érvénytelen lett volna a pályázat. A Redwood Kft. valamennyi referenciáját felsorakoztatta a pályázat benyújtásakor, ezek ismeretében született meg a bírálói értékelés is. A referenciát nyújtó társaságokkal közös projektcég létrehozása ugyanakkor nem volt előfeltétele a pályázatnak, így történhetett, hogy a pályázó a benyújtási határidőt követően hozta létre a Kapu a promenádhoz Kft.-t."

Azt is kifejtették, hogy a Redwood pályázata azért kaphatta a legmagasabb pontszámot, mert "a szakértők megítélése szerint az ő pályázatuk volt szakmailag a legjobb". Megerősítették ugyanakkor, hogy "formai hiánypótlás valamennyi pályázónak kiküldésre került", melyet azok teljesítettek is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!