szerző:
hvg.hu

A francia parlament nemzetbiztonsági bizottsága elrendelte negyven, a francia titkosszolgálatok – polgári hírszerzés és elhárítás, katonai hírszerzés – által készített jelentés nyilvánosságra hozatalát.

Ez a döntés Gerard Collombe belügyminiszter és Florence Parly asszony, a védelmi tárca vezetője kifejezett kérésére született meg. Most kicsit vissza az előzményekhez. A Lafarge francia cementipari óriáscég ellen több nemzetközi és francia civil szervezet kezdeményezett eljárását. A nem kormányzati tömörülések a Price WaterhouseCooper (PWC) cég adatai alapján azzal vádolják a Lafarge-ot, hogy Szíriában együttműködött az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezettel. A Lafarge-nak volt egy nagy vegyipar  üzeme Jalaiyaban. És a céget akkor is működtették, amikor a körzet lényegében az ISIS befolyása alá került. Tehát: olajat vettek a terrorszervezet által elfoglalt kutaktól, adót fizettek az ISIS-nak és klasszikus, maffia jellegű védelmi pénzt is, hogy működtetni tudják a szíriai üzemet. A PWC szerint 13 millió eurót költöttek ezekre a célokra, vagyis ekkora összeggel támogattak egy nemzetközi terrorszervezetet, amely 2015 novemberében Párizsban emberek százait ölte meg és más európai városokban is hajtott végre gyilkos merényleteket.

 E vádak alapján a francia polgári igazságszolgáltatási mechanizmus működésbe lépett: a Lafarge volt vezérét és a cég másik hat fontos vezetőjét eljárás alá vonták. A procedúra már régóta zajlik és vélhetően a végtelenségig el is fog húzódni. A nagy cégek remekül megfizetett ügyvédei mindig találnak a halogatásra okot adó kibúvókat. De a lényeg: a francia parlament titkosszolgálati bizottsága negyven kényes hírszerzési dokumentum titkosításának a feloldását javasolja és ezek a dossziék csatolva lesznek a vádirathoz. Mellesleg: a per tétje nem csak az, hogy egy, nagy francia cég micsoda disznóságokat csinált, hanem az is, hogy a francia diplomácia mit tudott vagy nem tudott ezekről a sötét ügyekről 2012-13-ban.

 A Lafarge egyébként 2014-ben bezárta szíriai üzemét, amikor a területet elfoglalta az ISIS, aztán nem sokkal később egyesült a Holcim nevű svájci óriáscéggel, vagyis továbbra is ott vannak a nemzetközi piacon, méghozzá meghatározó szereplőként. Például felajánlották szolgálataikat Trump amerikai elnöknek is a mexikói határra tervezett fal megépítésére. Hogy a most zajló titkosítás feloldásnak és az igazságügyi folyamatnak lesz-e érdemi hatása, az a jövő zenéje. De ez az epizód sejtetni engedi, hogy az un. civilizált világ legpatinásabb cégei miféle sötét üzleti együttműködésre képesek a világ legkártékonyabb szervezeteivel, ha a haszon biztosnak, a lebukás viszont csak nagyon valószínűtlennek tűnik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!