szerző:
hvg.hu

Hongkongi offshore cég, Mészáros Lőrinc és Seszták Miklós neve is felbukkan a történetben.

Csaknem egymilliárdért épít szállodát Fonyódon egy olyan sportegyesület, amely sporttevékenységet nem végez ugyan, a tulajdonosa azonban Tiborcz István üzlettársa. Mint a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számában közölt hirdetményből kiderül: a Pelso Polgári Sportegyesület megbízása alapján épülhet fel a háromcsillagos hotel a helyi sporttelepen, amelyet egy évvel ezelőtt értékesített furcsa körülmények között a balatoni település önkormányzata.

A vevő a nem sokkal a tranzakció előtt alapított egyesület, amelynek képviselője a hivatalos adatok szerint Kiss Zsófia, ám egy Kovács Ferenc nevű üzletember címére van bejegyezve. Kovács a Tiborczék által megvásárolt keszthelyi kikötőt üzemeltető cég vezérigazgatója és résztulajdonosa – írta korábban az Index.

Helyesbítés

Cikkünk megjelenése után helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz Mészáros Lőrinc jogi képviselője, a Kertész és Társai ügyvédi iroda. Ebben egyfelől annak tisztázását kérte, hogy a cikkben egyébként név szerint nem említett, de valóban Mészáros érdekköréhez tartozó Konzum Csoport nem adhatta el a Napsugár Kempinget. Annak ugyanis csak az üzemeltetőjét, a Balatontourist Kft.-t vásárolt meg 2017-ben, ám magát az ingatlant annak régi, felszámolás alatt álló tulajdonosa, illetve felszámoló értékesítette, a vevő pedig már nem hosszabbította meg az üzemeltetésről szóló szerződést. Így pedig Mészáros Lőrincnek valóban nem volt ráhatása a Kemping további sorsára (amint a jogi képviselő hangsúlyozta: neve nem „bukkanhatott fel” az ügyletben, ahogy a cikkben fogalmaztunk).

Kiss Zsófia neve is ismerős lehet. Áprilisig ő vezette az FND Kemping Kft.-t, amely két hónapja azzal került be a hírekbe, hogy a fonyódi Napsugár kemping fáit vágja ki nagy ütemben.

A Napsugár Kempinget egyébként Mészáros Lőrinc érdekköre szerezte meg 2017-ben a Balatontourist megvásárlásával, ám később eladták a részben egy hongkongi bejegyzésű offshore cég tulajdonában levő FND-nek, egy Mészároshoz köthető takarékszövetkezet, a B3 kölcsönével. Kiss Zsófia pedig most is vezetője a Seszták Miklós most leköszönő miniszterrel jó kapcsolatot ápoló ügyvéd, Rátky Miklós cégének, a Meritron Zrt.-nek. Rátky irodája bonyolítja ezt a tendert is.

Ami a fonyódi hotelt illeti: a mostani, több mint 955 millió forintos megbízást elnyerő cég, a budapesti H & H Development Kft. az elmúlt években mindössze 30 millió forint körüli árbevételt ért el, főtevékenysége pedig egészen március 12-ig számítógép, periféria, szoftver kiskereskedelme volt. A fonyódi szálloda építéséről szóló pályázatot március 22-én írták ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg

Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Rászorulóknak adta fizetését a szlovák államfő

Rászorulóknak adta fizetését a szlovák államfő

Ha nem akarja elbukni a lakástakarék állami támogatását, ma még ilyen feltételekkel szerződhet

Ha nem akarja elbukni a lakástakarék állami támogatását, ma még ilyen feltételekkel szerződhet

1,4 milliárdért kutatja a kormány, mi a helyzet a nyugdíjasokkal és a mit gondolunk a menekültekről

1,4 milliárdért kutatja a kormány, mi a helyzet a nyugdíjasokkal és a mit gondolunk a menekültekről

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson