szerző:
Lengyel Miklós

Összesen 3 millió eurót (több mint 900 millió forintot) érnek azok a régi térképek, melyeket hét magyar lopott el francia könyvtárakból. A La Charente Libre című vidéki lap szerint a banda esze a húsz éve Franciaországban élő Forgó házaspár volt.

Forgó Károly és Hedvig fedezte fel az értékes régi térképeket, melyeket azután a többiek meg is szereztek. A francia lap szerint krimibe illő trükköket alkalmaztak olyan vidéki könyvtárakban, ahol nemigen gyanakodtak az érdeklődőkre. Végülis XV-ik és XVI-ik századi térképekről volt szó, melyek rettentően fontosak voltak Amerika felfedezése idején, de azóta csak kevesen voltak rájuk kíváncsiak. Úgyhogy a múzeumok és könyvtárak örültek, amikor a magyar házaspár a baráti kör tagsági igazolványával jelentkezett. Később azután kiderült: az igazolvány hamis volt. Amint a házaspár kiderítette, hogy hol őrzik a térképeket, akcióba lépett a többi magyar. Név szerint csak kettőt említ közülük a francia lap: Katona Andrást és Dorogi Gábort. Mindkettőjüknek volt már dolga a rendőrséggel. Ők is hamisított tagsági igazolvánnyal jelentkeztek, majd amikor magukra hagyták őket, akkor egy pengével kivágták az értékes térképet a helyükről. Dolguk végeztével mosolyogva távoztak. Jellemző az állapotokra: a francia múzeumok és könyvtárak nem vették észre a hiányt. Pedig a magyar banda szorgalmas volt, Toulouse, Nantes, Dijon, Narbonne és Coutance szerepelt a listán.

A magyar vámosok még 2012-ben, egy közúti rutinellenőrzésen kiszúrták, hogy az egyik térképen még ott díszelgett a pecsét: Bibliothèque du Périgord de Toulouse. Miután a térkép tulajdonosai nem tudtak választ adni arra, hogy mégis miért van rajta a könyvtári pecsét a régi térképen, ezért a vámosok lefülelték őket. Értesítették a rendőrséget, ők pedig a francia kollégákat. Figyelemreméltó együttműködés alakult ki a két rendőrség között – írja a francia lap. Így került képbe a feltételezett orgazda: Szathmári Tibor antikvárius egy luxusvillában élt a Balaton északi partján. Most ő is bíróság előtt áll Bordeaux-ban. Neki is van múltja: egy osztrák kolostor régi könyvei és térképei után érdeklődött – nem épp ortodox módszerekkel. Csakhogy Szathmári Tibor mindent tagad. A per péntekig tart. Addig kellene tisztázni a megbízó személyét.

Az ügyről beszámoló párizsi Le Figaro azt is felveti, hogy mi van akkor, ha a magyar térképtolvaj banda csak kis hal a 3 millió eurós bűntényben? Mi van akkor, ha a háttérben valójában angol vagy épp amerikai orgazdák állnak? A tény az, hogy a magyar térképtolvaj banda profi volt – állapítják meg a francia lapok. A francia könyvtárak és múzeumok pedig szentül ígérik: ezentúl jobban vigyáznak a régi és értékes térképekre, melyek – magyar rendőrök közvetítésével – visszakerültek hozzájuk. A titokzatos felbujtó pedig lehet, hogy végképp homályban marad hiszen miközben a magyar és a francia rendőrség mintaszerűen együttműködött, addíg az angolszász kollégák érdeklődése a "piti" 3 millió eurós ügyben minimális sem volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt Baleczky Annamária

Meghalt Baleczky Annamária

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Japánban 5 év börtönnel "jutalmaznák" azt, aki kalózoldalakkal seftel

Japánban 5 év börtönnel "jutalmaznák" azt, aki kalózoldalakkal seftel

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

10 ezer óra gyakorlással tényleg profik lehetünk bármiben?

10 ezer óra gyakorlással tényleg profik lehetünk bármiben?