szerző:
hvg.hu

Hiába veszik meg az éves engedélyt a Tiszára, nem tudnak lemenni a pecások, mert bérbe adta a partot a vízügy. A Tisza tónál, a Balatonon és másutt is hasonló a helyzet. Nem tisztázott egyelőre, hogy a bérelt part közterület vagy a bérlő dirigál. Őszre megoldást ígér a horgász szövetség elnöke.

-Lassan már sehol nem tudunk lemenni a Tiszára, pedig kiváltottuk az országos horgászengedélyt – panaszkodtak már tavaly is a horgászok, akik a Tiszán dobták volna be a csalijukat. Megnéztük, a folyó városhoz közelebbi szakaszain, sok helyen kint a tábla: Magánterület, belépni tilos. Kiderült, hogy teljesen jogosan tették ki a tiltó táblákat, hiszen kibéreltek egy szakaszt a partot is kezelő területileg illetékes vízügyi igazgatóságtól, majd a 20-30 méteres szakaszt néhányan be is kerítették, többen kis stégeket is építettek a vízre. Így aztán hiába a 21 ezer forintos engedély, csak „pálya széléről” lehet nézelődni. A horgászok a vízügytől kapott instrukciók szerint ott dobhatják be a pecájukat, ahol nem zavarják az elhelyezett úszóműveket. Ebből lettek parázs viták, fenyegetőzések.

Pénzt legalább nem kérhetnek

„Az ATIVIZIG a parthasználati megállapodásokban ilyen irányú felhatalmazást, lehetőséget a használatba vevők részére nem fogalmaz meg.” – írta még tavaly Alsó Tisza -vidéki Vízügyi Igazgatóság. Pontosabban szólva a vízügyi hatóság ebben a kérdésben nem foglalt állást, csak az derült ki, hogy a parthasználat bérleti szerződéseiben erre nem térnek ki, míg a part megóvását, az arra való kötelezést részletesen előírják a bérlők számára. Azt is megtudtuk a vízügytől tavaly kapott válaszból, hogy a Tisza szegedi szakaszán összesen 266 szerződést kötöttek, ebből 242 bérlő 25 négyzetméternél kisebb úszómű kihelyezésére bérelte ki az adott szakaszt. Ha kiszámoljuk, akkor ez valóban azt jelenti, hogy a Tisza szegei partszakaszából hat kilométert lefoglalnak a kisebb úszóművekre kibérelt helyek, és 22 bérlet ennél nagyobb területet foglalhat el.

A MOHOSZ Csongrád megyei vezetője szerint nem csak a Tiszán vannak ilyen gondok, ezért az országos elnökhöz, Szűcs Lajoshoz irányított bennünket azzal, hogy folynak az üggyel kapcsolatos egyeztetések a vízügyi igazgatóság, a Belügyminisztérium és a MOHOSZ között.

„Már tavaly év végén szerettük volna lezárni ezt az ügyet – mondta Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke, aki hozzá tette, hogy az bonyolítja a helyzetet, hogy a vízfelület kezelője a horgász szervezet, míg a partért a vízügyi igazgatóságok felelnek. Az egyébként Fideszes képviselő szerint az lenne a megoldás, ha egyeztetés nélkül nem adhatnák bérbe a partszakaszokat. Szűcs azt ígérte, hogy a parlament őszi ülésszakára már benyújtják azt a módosító javaslatot, amely ezt a helyzetet rendezi majd, és nem lehet majd megakadályozni azt, hogy az országos horgászengedéllyel rendelkező pecásokat ne engedjék ahhoz az élővízhez, ahova a csaliját be akarja dobni. Ezt a nyarat még ki kell bírni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!