szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megnövelte a beépíthetőség mértékét, és csökkentette a zöldfelület előírt arányát a Dunakanyar egyik pontján a visegrádi önkormányzat. A képviselő-testület ezzel gyakorlatilag bedőlt Tiborcz István cége ígéretének, miszerint a 195 szobás szálloda és az 1700 négyzetméteres wellnessépület mellett közparkot, valamint kerékpáros-pihenőhelyet is épít a 11-es út mellett.

A HVG lassan két évvel ezelőtt írta meg, hogy felszámolási eljárásból a kormányfő családjának közelébe került egy luxusszállodának szánt, ám félbehagyott betonkolosszus Visegrádon. Azóta kiderült, hogy a Hotel VSGRD Kft.-n keresztül ez is annak a BDPST Zrt.-nek a birtokában van, amely egy banki átutaláson bukott le, és utóbb már a kormányfő veje is elismerte, hogy ő a főrészvényese. A BDPST-nek tavaly már 4,1 milliárd forint volt a nyeresége.

A visegrádi épület az eredeti tervek alapján sem lett volna észrevehetetlen a Dunakanyar panorámájában, ám a legújabb verzió szerint Tiborcz Istvánék még nagyobb beruházásban gondolkoznak. A gazdaságos üzemeltetés miatt a konferenciaturizmusnak éppúgy meg akarnak felelni, mint a családi pihenés igényeinek. A wellnessrészlegeket nemcsak a szálloda felsőbb emeletein helyeznék el, hanem egy új épületben is. Így a parkoló lejjebb csúszna, egészen az 11-es főút mellé. Csakhogy ez a terület Visegrád üdülőövezetében van, ahol az ingatlanoknak csak a 25 százalékát lehet beépíteni, a felület legalább 40 százalékát pedig növénnyel kell borítani. Az újratervezéssel megbízott dán építész álma nem fért bele ezekbe a paraméterekbe, ezért a beruházó ajánlatot tett az önkormányzatnak. A föld alá süllyesztett parkoló tetején közparkot tartana fenn, mellette pedig mosdóval, bringaállásokkal felszerelt kerékpáros-pihenőt működtetne, cserébe nagyobb épületet valósíthat meg.

Az önkormányzat a helyi építési szabályzatban már módosította is az előírásokat: a beépíthetőség 35 százalékra nőtt, a zöldfelület minimális mértéke pedig ugyanennyire csökkent (igaz, Tiborczék 40, illetve 30 százalékot szerettek volna). A képviselő-testület pedig éppen a HVG lapzártája után minősíti át üdülőövezetből településközponti vegyes övezetté a területet, hogy ezek az arányok a magasabb rendű jogszabályoknak is megfeleljenek. Holott az egyik dokumentumban az is szerepel, hogy a Dunakanyar Tervtanács nem fogadta el a javasolt paramétereket. További részletek a HVG legfrissebb számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó Yvette Vállalkozás

Üveghegyet épít Tiborcz a Dunakanyarban

A visegrádi luxushotel befejezésére készül Orbán Viktor kormányfő veje, akinek közvetett tulajdonában lévő cége benyújtotta a hatóságoknak az engedélyezéshez szükséges előzetes környezetvédelmi hatástanulmányt.

Technikai hibák sora nehezítette az állami informatikai képzés záróvizsgáját

Technikai hibák sora nehezítette az állami informatikai képzés záróvizsgáját

Még be sem mutatták, de már rekordidőt futott az új Porsche Panamera

Még be sem mutatták, de már rekordidőt futott az új Porsche Panamera

Gödi polgármester: Maradok, addig sem tudnak a közpénzmosással foglalkozni

Gödi polgármester: Maradok, addig sem tudnak a közpénzmosással foglalkozni