szerző:
hvg.hu

A trafikrendszer átalakításának vége előtt még 153 millió forintos veszteséget termeltek Vu Zoli üzletei, de a nemzeti dohányboltok felállását követően pár év alatt már 473 millió forint nyereséget ért el üzleteivel. A dohánybolt-rendszer többi nagy nyertesei pedig a CBA tulajdonosi köréből kerültek ki.

Noha egy embernek maximum 5 dohányboltja lehetne a törvény szerint, 92 trafikja van a vietnámi Vu Quy Dongnak, akit az Átlátszó szerint ismerősei, üzlettársai csak Vu Zoliként emlegetnek. 

Nem kell nagy megfigyelőnek lenni, hogy feltűnjön: Vu Zoli bizniszének igen jót tett a nemzeti dohánybolt-rendszer bevezetése. Vállalkozásai 2013-ban, a trafikrendszer átalakításának befejezte előtt még 153 millió forintos veszteséget termeltek, 2014-ben, a nemzeti dohányboltok felállásának első évében már 70 millió forint nyereséget produkáltak üzletei, tavaly pedig már 473 millió forint nyereséget ért el.

Vu Zolihoz köthető többek között a Népliget metrómegállónál, a Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér metrómegállónál lévő nemzeti dohánybolt, Budapesten kívül pedig Ácson és Szentendrén is vannak üzletei. Vu 1985 óta él Magyarországon, a helyi vietnami közönség központi figurája, a nyilvánosságot pedig tudatosan kerüli. 

Nem csak a titokzatos vietnaminak volt azonban igen kedvező az új trafikrendszer kialakítása. A többi nyertest pedig éppenséggel nem nehéz a Fideszhez kötni. Az átlátszó szerint ugyanis a CBA igazgatóságából kiállított csapatnak hozza a további legtöbb pénzt a trafikbiznisz.

A Baldauf Lászlóhoz, Gyelán Zsolthoz, Krupp Józsefhez, illetve Breier Lászlóhoz köthető kör tavaly 372 milliós nyereséget tudott kihozni a trafikokból. Ők mindannyian szerepelnek vagy szerepeltek a CBA igazgatósági tagjai között. Nekik együttesen 57 trafikjuk van.

De hogy lehet az, hogy ennyi üzletük van a fent említett trafikosoknak, hogyha a törvény szerint maximum öt lehetne? A trafikbárók az átlátszó szerint kihasználtak egy kiskaput: az üzemeltető Bt.-kbe a koncessziótulajdonosokon kívül még kültagként beszállhat az is, akinek amúgy nincs koncessziója, így kis ügyeskedéssel lényegében bármennyi trafikba betársulhat az ember. Mivel arra is lehetőség van, hogy a nyereségen 1%-99% arányban osztozzanak, a haszon szinte egésze is lehet a kültagé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lázár a teljes hódmezővásárhelyi városvezetésnek selyemzsinórt küldött

Lázár a teljes hódmezővásárhelyi városvezetésnek selyemzsinórt küldött

Népirtásban bűnösek a vörös khmer vezetők

Népirtásban bűnösek a vörös khmer vezetők

Hogyan bírhatja ki az euró, ami Olaszországban történik?

Hogyan bírhatja ki az euró, ami Olaszországban történik?

Közbeszerzés befolyásolása miatt 9 évre elítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Közbeszerzés befolyásolása miatt 9 évre elítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Elton John a főszereplő a karácsonyi reklámban, amit mindenki várt – videó

Elton John a főszereplő a karácsonyi reklámban, amit mindenki várt – videó

Újabb 80 milliárd Budapestnek, Gruevszki személyivel jött – Kormányinfó percről percre

Újabb 80 milliárd Budapestnek, Gruevszki személyivel jött – Kormányinfó percről percre