szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban ünnepelte alapításának negyvenedik évfordulóját az Environnement SA francia cég. A vállalatnak hatszáz alkalmazottja van, Európában piacvezető a légszennyezés mérésében és világviszonylatban is a második legjelentősebb cég ebben a műfajban.

Az alapító vezérigazgató, Francois Gourdon az évforduló alkalmából tartott ünnepségen bejelentette: minden alkalmazott, státuszától függetlenül, negyven Environnement SA részvényt kap ajándékba. Ezzel a gesztussal a hamarosan visszavonuló alapító főnök a vállalati közösség további összetartozását, egységét akarja erősíteni. Az eseményről tudósító francia sajtó kétmillió euró közé teszi az ajándék végösszegét.

A lényeg: az egy munkaválllalóra jutó pénzből egy négytagú család remekül nyaralhat. Francois Gourdon még a hetvenes évek elején az akkori környezetvédelmi minisztériumban dolgozott, szakmérnökként. Felismerte, hogy a következő évtizedek egyik legfontosabb tevékenysége a levegő szennyezettségének a precíz mérése lesz, és ebben nagy biznisz is rejlik. 1978-ban mindössze 3 alkalmazottal indította be vállalkozását. Jelenleg a Párizs környéki vállalati központban 180-an dolgoznak, míg a többi 420 alkalmazott szerte a világban, az USA-ban, Indiában, Kínában és másutt. Ők üzemeltetik a légszennyezést precízen mérő készülékeket. Ezekből a cég már évente 3 ezer darabot gyárt.

A következő nagy megrendelő Katar, a 2022-es foci vb rendező országa. Szóval van miből nagylelkűnek lennie a cégvezetőnek, aki hetven évesen már a tényleges vezetés átadására készül. Három korábbi francia elnök, Chirac, Sarközy és Hollande minden fontos külföldre látogató államfői delegációjában ott volt. Macron-t már a kijelölt utód, Christophe Chevillon kíséri a hivatalos utakra. Nagylelkű, ajándékozó főnökök mindig is voltak, vannak és lesznek is, de persze nem ők alkotják a többséget a vállalati világban. Például az egyik nagy indiai ékszerkereskedelmi vállalat tulajdonosa is kocsikat, lakásokat ajándékoz a munkavállalóknak a hindu vallási ünnepek alkalmából. Ez a francia példa viszont talán azért érdekes, mert egy olyan ágazat sikeres cégének főnöke jutalmazza alkalmazottait, amely vállalat tényleg közhasznú tevékenységet végez, miközben ebből üzleti haszna is van.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!