szerző:
hvg.hu

Minél nagyobb egy üzlet, annál többet kereshetnek a fizikai dolgozók, de más is számít.

Nem csak az áruházláncok, de a bolttípusok között is jelentős különbségek vannak a bérekben – derül ki a Blokkk.com összeállításából. A kereskedelmi szakblog a KSH áprilisi statisztikái alapján vetette össze a szakmákat, illetve a kis- és nagy boltokat, és úgy találta: az egyes szakboltok között közel 70 ezer forint az eladók bérkülönbsége, az egyes szakmákon belül pedig a kis- és a nagyboltok között százezres. A legrosszabbul fizető kisbolt és a legjobban fizető nagybolt között már 120 ezer forint a különbség.

Az 50 főnél kisebb létszámot foglalkoztató boltos vállalkozásoknál a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 188 ezer forint volt. Ezeknél az üzleteknél dolgozik az eladók 45 százaléka.

A legkisebbeknél még ennél is kevesebbre, átlagosan 180 ezer forintra számíthatnak, míg a legnagyobb (250 főnél többet foglalkoztató) cégeknél ennél 64 ezer forinttal magasabb bruttó bérre, vagyis 244 ezer forintra.

A szakboltok fizetési rangsora ugyan hónapról hónapra változik, az illatszerboltok azonban huzamosabb ideje az élen állnak – jegyzi meg a Blokkk.com. A lista végén pedig a halasok találhatók annak ellenére, hogy a hal áfája csökkent – vagyis változatlan fogyasztói ár mellett a cégek elvben többet tarthatnak meg maguknak, ami akár a bérek emelésére is mehet. A két üzlettípus között 68 ezer forintos a bruttó bér különbsége.

A nagyobb boltok közül a bútorüzletekben lehet a legjobban keresni, itt 291 ezer forintra számíthatnak a fizikai dolgozók. A kisvállalkozások közül pedig az autókereskedéseknél a legrosszabb a helyzet, itt csupán 171 ezer a bruttó átlagbér.

Boltok ranglistája (bruttó átlagkereset, ezer forint)

 1. illatszer (244)
 2. autókereskedés (239)
 3. bútor (234)
 4. élelmiszer (226)
 5. sportszer (226)
 6. iparcikk vegyes (224)
 7. ital (217)
 8. benzinkút (211)
 9. ruházat (211)
 10. játék (208)
 11. óra, ékszer (203)
 12. használt cikk (201)
 13. könyv (197)
 14. híradástechnika (193)
 15. pékáru (188)
 16. dohány (187)
 17. ruhás piac (186)
 18. hús (186)
 19. élelmiszer, piac (182)
 20. zöldséges, piac (180)
 21. hal (176)

(Blokkk.com)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Merkel: Van esély jó és tartós Brexit-megállapodásra

Merkel: Van esély jó és tartós Brexit-megállapodásra

Így készül Amerika a Brexitre

Így készül Amerika a Brexitre

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Orbán egykori támogatója nem szeretné, ha a migrációról szólna az EP-választás kampánya

Orbán egykori támogatója nem szeretné, ha a migrációról szólna az EP-választás kampánya

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának