szerző:
hvg.hu

A legtekintélyesebb francia gazdasági napilap, a Les Echos a vb alatt sem lett a fociláz áldozata. Az elmúlt négy hétben is a francia és a világgazdaság legfontosabb fejleményeiről tudósítottak, ezeket elemezték. De a vb végeztével levonják azokat a tanulságokat, amelyekből a vállalatvezetők is okulhatnak.

A lap a Boston Consulting üzleti tanácsadó iroda két vezető munkatársának cikkét közli. Az elemzés lényege, hogy Deschamps nemcsak kiváló fociszakemberként, hanem remek HR-menedzserként is megállta a helyét. Sőt, a szakértők szerint ez utóbbi faktor, az ezredforduló táján született ifjú tehetségek beépítése volt a siker első számú eleme. Persze több más mellett, de menjünk sorjában.

A mostani vb győztes a legfiatalabb csapat az 1958-ban, az akkor 17 éves Pelé vezérletével diadalt arató brazil együttes óta. 1998-ban, amikor Deschamps játékosként lett világbajnok, az akkori csapat tagjai a pályafutásuk csúcsán voltak. Jellemző, hogy a keret tagja volt az akkor ifjú tehetség, Thierry Henry, de szinte semmilyen szerepe nem volt Zinedine Zidane, Larent Blanc, Emmanuel Petit és a többiek mellett. De sokan emlékeznek arra az 1989-es meccsre is, amikor az akkori szövetségi kapitány, Michel Platini kezdőcsapatba tette egy fontos meccsen az akkor alig húszéves Deschamps-t.

Most a kapitány a fiatalokban bízott elsősorban. Betett a kezdőbe két olyan szélsőhátvédet, Pavard-t és Hernandez-t, akiket a francia közvélemény alig ismer, hiszen a német és a spanyol bajnokságban játszanak. Pavard a szerény középkategóriás Stuttgartban, Hernandez az Atletico Madridban, de ott nem alapember. A két 22 éves fiatal remekül teljesített, kulcsszerepük volt a végső győzelemben.

Persze Deschamps, aki maga 103-szor játszott válogatott játékosként, tudta, hogy a tapasztalatra is szükség van. Ezért maradt a csapatban Hugo Lloris, Blaise Matuidi, Olivier Giroud és az az Adil Rami, aki egy percet sem játszott, de annál nagyobb szerepe volt az öltözőben a csapategység fenntartásában, a jó hangulat megteremtésében, és ez is kell a győzelemhez. Deschamps nagyon bízott a fiatalokban, de nem kímélte őket. Belső források szerint Mbappét az Ausztrália és az Uruguay elleni meccs után is alaposan leszúrta: nem vett részt kellő mértékben a védekezésben. A másik ifjú zsenit, Ousmane Dembelét pedig kiszórta a csapatból, mert nem tudott felnőni a feladathoz. Pedig Dembelé van akkora tehetség, mint Mbappé, csak egy kicsit elszállt vele minden, amikor tavaly, némiképp idő előtt, csillagászati összegért Dortmundból Barcelonába igazolt. És itt fele annyi meccs idő sem jut neki, mint korábbi német klubjában.

A gazdasági szakemberek még a döntőn is találtak két olyan húzást, ami Deschamps menedzseri kvalitásait bizonyítja. A meccs még kritikus szakaszában Matuidi és Giroud helyére két feltörekvő fiatalt, Tolissót és Fekirt küldte a pályára, és ez a húzása is bejött. A francia focisikert gazdasági szempontok alapján is elemző cikk szerzői végül a csapat vezéregyéniségét, Antoine Griezmannt idézik: „Hiszünk Deschamps-ban, bízunk benne és érte is harcoltunk”. Ez pedig egy olyan üzenet, amelyet minden cégvezetőnek érdemes figyelembe vennie, még a robotok és mesterséges intelligencia korában is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Gönczi Gábor megnősült

Gönczi Gábor megnősült

Tematikus élményparkot építenének a Balatonnál

Tematikus élményparkot építenének a Balatonnál

A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból

A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból

Videó: Nagyot küzdött a pilóta, de végül csak letette a gépet a 75 km/h-s oldalszélben

Videó: Nagyot küzdött a pilóta, de végül csak letette a gépet a 75 km/h-s oldalszélben

1,4 milliárdért kutatja a kormány, mi a helyzet a nyugdíjasokkal és a mit gondolunk a menekültekről

1,4 milliárdért kutatja a kormány, mi a helyzet a nyugdíjasokkal és a mit gondolunk a menekültekről