szerző:
Lengyel Miklós

Ezt a tapintatlan kérdést tette fel Bernie Sanders szenátor, aki baloldali politikusként indult a demokraták elnökjelöltségéért az Egyesült Államokban a 2016-os választáson.

Vermont állam szenátora, aki a londoni Guardianben fejti ki a véleményét, felháborítónak tartja azt a kontrasztot, mely a menedzserek bére és az alkalmazottak jövedelme között fennáll az Egyesült Államokban. Egy McDonald's-pénztárosnak például 895 évig kellene dolgoznia azért, hogy elérje a cég főnökének egyéves bérét. Jeff Bezos vagyonát a Forbes 150 milliárd dollárra becsüli – ez több mint Magyarország egyéves GDP-je – miközben az általa alapított Amazon sok munkatársa minimálbéren van bejelentve.

Miért keres Jeff Bezos naponta 275 milliót, miközben cégének munkatársai sokszor nem tudják, hogy miből fizessék ki a számlákat

– teszi fel a költői kérdést a baloldali szenátor. Aki nem adja fel: gyűléseket szervez szerte Amerikában, hogy leleplezze Trump hazugságát. Az elnök szerint Amerika gazdasága erős és száguld előre. De ki profitál ebből? – kérdi Bernie Sanders szenátor. Talán Trump lánya és veje, aki az elmúlt pénzügyi évben több mint 80 millió dollárral lett gazdagabb? Talán Lloyd Blankfein, aki – a New York-i Bloomberg értesülései szerint – a Goldman-Sachs pénzintézet éléről csekély 85 millió dolláros végkielégítéssel távozik? Közben pedig 140 millió amerikai nem tudja, hogy miből fizeti ki a számláit.

Miben is áll Trump nagy hazugsága?

Steve Bannon, aki a populista kampányfilozófiát kiagyalta, rájött arra, hogy az egyszerű amerikaiak jelentős része torkig van azzal, hogy nem emelkedik a jövedelme, miközben Amerika gazdasága szárnyal. Steve Bannon, aki Amerika legbefolyásosabb bankjának, a Goldman Sachsnak a munkatársa volt korábban, a kisemberek gyűlöletét a külföldre irányította: a kínaiak, a mexikóiak és az európaiak konkurenciájára. Őket akarja Trump védővámokkal kizárni az amerikai piacról.

Nem lehet, hogy Trump ezzel csak a szupergazdagok további gyarapodásáról akarja elterelni a figyelmet? Trump legsikeresebb húzása a Fehér Házban eddig az volt, hogy adóreformot hajtott végre: a nagy cégek és a szupergazdagok még kevesebb adót fizetnek, mint eddig. Már hogyha egyáltalán fizetnek adót. Maga Trump azzal dicsekedett a választási kampány idején, hogy 16 éve nem fizet adót – miközben dollármilliárdos.

Az Amazon tavaly nem fizetett adót! – hívja fel a figyelmet Bernie Sanders szenátor a Guardianben – közben pedig alapító főnöke a világ leggazdagabb embere lett. Trump antiglobalista politikája ugyanis csak az emberekre és az árukra terjed ki, a pénzre nem. A szupergazdagok továbbra is adóparadicsomokba menthetik a pénzüket éppúgy, mint a nagy cégek, amelyek közül Bernie Sanders szenátor kiválasztotta azokat, ahol talán a legnagyobb a kontraszt a cég pénzügyi eredménye, a menedzserek fizetése és a dolgozók alig emelkedő bére között. Az Amazon, a McDonald's, az American Airlines, a Wal-Mart rosszul fizetett dolgozói mondják el a sorsukat a baloldali amerikai szenátor rendezvényein, ahol a kérdés az, hogy miért csak a szupergazdagok profitálnak abból, hogy a történelem egyik leghosszabb konjunktúráját mutatja az Egyesült Államok csaknem 20 ezer milliárd dolláros gazdasága.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Beismerte bűnösségét a férfi, aki több mint 100 millió dollárt csalt ki a Google-től és a Facebooktól

Beismerte bűnösségét a férfi, aki több mint 100 millió dollárt csalt ki a Google-től és a Facebooktól

Harrach Péter az alelnöke annak az egyesületnek, amelynek saját törvényjavaslattal ad állami földeket

Harrach Péter az alelnöke annak az egyesületnek, amelynek saját törvényjavaslattal ad állami földeket

Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában

Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Tiszta ráfizetés Putyinnak az öt éve elfoglalt Krím, de semmiért sem adná vissza

Tiszta ráfizetés Putyinnak az öt éve elfoglalt Krím, de semmiért sem adná vissza

Egyirányúsítják a Pasaréti út alsó szakaszát keddtől

Egyirányúsítják a Pasaréti út alsó szakaszát keddtől