szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyár végén indul az üzem, októbertől kereskednek is.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal múlt héten kiadott határozatában jóváhagyta az első magyarországi energiatárolói engedélyt, amelyet az Elmű-Émász csoport egyik tagvállalata, az Elmű-Émász Energiatároló Kft. szerzett meg. Az engedély feltétele annak, hogy az augusztus végén üzembe álló első magyarországi nagy teljesítményű, energiaszabályozási célra épített akkumulátoros tároló megkezdhesse kereskedelmi működését. A kereskedelmi üzem tervezett kezdete idén október – írja a Portfolio.

A soroksári alállomáson megvalósuló, ENTÁR-1 akkumulátoros villamosenergia-tároló megnevezésű létesítmény 10 MW beépített névleges teljesítőképességű, beépített névleges tárolókapacitása 6,095 MWh – közölte az Elmű-Émász.

Jelenleg a magyar villamosenergia-rendszer egyensúlyát szinte kizárólag gázturbinás erőművekkel tartják fönn. A kiegyensúlyozás szerepe a megújuló energiaforrások terjedésével egyre fontosabb lesz, mivel azok termelése jelentős mértékben az időjárás függvénye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány

WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára