szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az időjárás miatt bizonyos kultúrnövényeket későn tudtak elvetni, így amikor már a parlagfű miatt gyomirtózni kellett volna, az elvetett növények nem voltak olyan fejlettségi szinten, hogy permetezni lehetett volna őket. Vagy a parlagfűvel együtt kiirtják a kultúrát, vagy jön a bírság.

Többen arról panaszkodtak a gazdák közül, hogy különösen az idei kiszámíthatatlan időjárás miatt voltak olyan növényi kultúrák, amelyeket csak később lehetett elvetni, majd amikor a parlagfű már növekedésnek indult, a növények még nem voltak abban a stádiumban, hogy permetezni lehetett volna azokat. Így választhattak, vagy kiirtják az elvetett növényi kultúrát a parlagfűvel együtt, vagy jön a növényvédelmi bírság. Ráadásul, volt olyan gazda, aki azonnal gyomirtózott, ahogy a kultúra fejlettsége engedte azt, de addigra már elindították az eljárást a védekezés elmulasztása miatt. Azt már tapasztalatból mondják többen, hogy ilyenkor már hiába nyújtják be a permetezési naplót, bírságot mindenképpen kiszabnak, legfeljebb nem a maximumot. Mivel azonban a táblánkénti szennyezés megjelenése után a legalacsonyabb kiszabható bírság is 150 ezer forint, egy rosszul sikerült évben el is viheti a hasznot.

A múlt hónap elején kezdték meg a hatóságok a parlagfüves területek feltérképezését, Csongrád megyében például egy hónap alatt 71 620 hektárt ellenőriztek, helikoptereket is bevetve. A légi felderítés után gépkocsival is felkeresték a szennyezett területeket, ekkor Csongrád megyében azt látták, hogy a levegőből bejegyzett 117 parlagfüves terület helyett csupán 28 jegyzőkönyvet kellett elkészíteni a helyszínen. Főként a gabonafélék betakarítása után műveletlenül hagyott területeken szaporodott fel az allergén gyomnövény, de a kukoricatáblákban is gyökeret eresztett a makacs növény. A parlagfű virágzása még egy-két hétig tart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L