szerző:
Balla Györgyi

Tucatnyinál is több cég hirdet néhány hónapos programozói tanfolyamot. Akkora a hiány informatikusokból Magyarországon, hogy az iskolák sorra szerződnek a különböző vállalatokkal, és közvetítik a frissen végzett fejlesztőket, akiknek akár 1 millió forintos tandíjat is kell fizetniük. Cserébe szerződésben rögzítik a kezdőfizetésüket, és egy évre röghöz is kötik őket. A remek üzleti lehetőséget nemrégiben az állam is felfedezte magának.

Biológus, személyi edző, bolti eladó, metróvezető és régész – az a közös ezekben az emberekben, hogy valamennyien informatikai gyorstalpalón, néhány hónap alatt váltottak szakmát, és lettek programozók. Volt, akit az átlag magyar fizetésnél magasabb jövedelem csábított, más az új karrier lehetőségében bízott.

Jelenleg több mint egy tucat, kisebb-nagyobb magániskolában lehet programozást tanulni, a legtöbb intézmény Budapesten alakult. Ezek közül az egyik legnagyobb a Codecool. Szántó András, az iskola magyarországi marketing menedzsere a hvg.hu-nak azt mondta, „bárkiből lehet informatikus, ez ma már tipikus kékgalléros munka”. A szociológia eddig a kétkezi, betanított segéd- vagy szakmunkás férfiakat nevezte kékgallérosoknak, a fogalom a kék színű munkásoverállra utal. Az informatikai gyorstalpalók megjelenésével azonban Szántó András ide sorolja a nem egyetemet végzett szoftverfejlesztőket is, még ha nem is dolgoznak kék overállban.

Képünk illusztráció.
©

A Codecoolnál négy helyszínen, több százan tanulnak egy időben. A képzés egyéves, amit féléves gyakorlat követ. Feltétel a jó angoltudás, a logikai készség és a megfelelő motiváció. Szántó András szerint ennyi idő alatt mindenféle előképzettség nélkül, lényegében a nulláról olyan tudást lehet szerezni, mint öt év alatt az egyetemen. Utóbbi is jó, viszont "az a kőkemény elméleti oktatás, amit ott nyújtanak, a piac 1 százalékának kell. Mi ezt soha nem fogjuk oktatni, igyekszünk inkább a gyakorlati részben erősek lenni". A programozóiskola folyamatosan bocsátja a munkaerőpiacra végzett hallgatóit, nem akármilyen feltételekkel: azok, akik 2017-ben végeztek, átlagosan 370 és 430 ezer forintos havi fizetéssel tudtak elhelyezkedni. Idén ennél is többet, 400-450 ezer forintot ajánlanak a frissen végzett, kezdő programozóknak a cégek. Az iskola 350 ezer forintot garantál.

Nem véletlenül: Európában 1 millió, Magyarországon több tízezer informatikus hiányzik a munkahelyekről. Az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének napokban közzétett kutatása szerint a kisebb informatikai cégek sokszor ajánlatot sem tudnak tenni egy-egy új projektre, mert már annak összeállítására sincs emberük. A szövetségnél olyan vállalkozásról is tudnak, ahol korábban megnyert pályázatot kellett visszamondani, mert nem volt informatikus, aki elvégezte volna a munkát. A Bell Research is készített egy felmérést, ebből az derült ki, hogy 2015-ben 22 ezer informatikust tudtak volna azonnal felvenni a cégek, és a munkaerőhiány azóta csak nagyobb lett. A legkeresettebbek az OKJ-s képzettségű fejlesztők és rendszergazdák, de kellenek azok is, akiknek felsőfokú szakképzettségük van.

Ezt a piaci rést ismerték fel nemcsak a Codecool, hanem egy másik programozóiskola, a Braining Hub alapítói is. Laczkó Gábornál és Gönczy Gábornál akkor „telt be a pohár”, amikor saját szoftverfejlesztő cégükhöz nem találtak embert. Azok ugyanis, akik jelentkeztek egy-egy álláshirdetésre, híján voltak a gyakorlati ismereteknek. A másfél évvel ezelőtti alapítás óta 87-en végeztek náluk, az iskola főprofilja a Java-oktatás, ez ma ugyanis a legkeresettebb programnyelv világszerte. Ahhoz, hogy ezt elsajátítsák, félévig hétköznaponként két este és minden hétvégén iskolapadba kell ülni.

Képünk illusztráció.
©

       

Laptop van. Kávé van. Üccsi van. Házi feladat van. Csocsó is van. Jelentkezz őszi képzéseinkre!

– így hirdeti magát a Facebookon az állami Informatikai Fejlesztői Karrier Start Program. Varga Mihály még nemzetgazdasági miniszterként tavaly, október végén mondta, hogy négy év alatt, két lépésben 4 ezer informatikust képeznek. Az állam 2,2 milliárd forintot önt az informatikaoktatásba, a vállalkozások pedig még legalább 1,45 milliárd forintot mellétehetnek. A projektre közbeszerzési pályázatot írtak ki, ezt a Training360 nyerte. A cég feladata a résztvevők toborzása, kiválasztása, a képzések megszervezése, lebonyolítása és a sikeresen végzettek munkába állítása.

„Mindenki a szívéhez kapott a piacon, hogy itt mi lesz” – mesélte Szántó András. Attól tartottak, hogy ilyen jelentős tőkeinjekcióval letarolják az egyébként valós igényekre épült, jól működő piacot. „Ha másként nem, a kommunikáció szintjén mindenképp” – tette hozzá. Egyelőre nem ez történt: sem a Codecoolnál, sem a Braining Hubnál nem lett kevesebb jelentkező csak azért, mert az állam erre a területre is betette a lábát.

A Training360 máig nem indította el a képzést. Kerestük a vállalkozást, azt szerettük volna megtudni, hogy hányan jelentkeztek eddig az államilag támogatott képzésre, és hány munkáltatóval sikerült eddig megállapodniuk. Nem válaszoltak. Azt az interneten futó hirdetésből lehet tudni, hogy augusztus 29-re nyílt napot hirdettek, a tanfolyam pedig a tervek szerint novemberben kezdődik, több mint egy évvel azután, hogy Varga Mihály bejelentette azt. „A digitális világban jártas, nyitott, logikus gondolkodású jelentkezőket keresünk” – hirdetik.

A közbeszerzési pályázat (amelyet a Training360 nyert meg) érdekessége, hogy ezen a cégen kívül más nem is nagyon felelt volna meg a kiírásnak. A nyertes évi árbevételének ugyanis el kellett érnie az 1 milliárd forintot, és azt is előírták, hogy két évből legalább egyben nem lehet veszteséges. Két másik vállalkozás is elindult a tenderen, de őket végül kizárták. A pályázatot az az Antal Kadosa által vezetett ügyvédi iroda bonyolította, amelyik Mészáros Lőrinc közbeszerzési szakértője is. A munkáért 7 millió forintot számláztak.    

Jelentős torzító hatással bír a piac számára egy ilyen fokú támogatás egyetlen iskola számára, és ezáltal nagy mozgástere van nemcsak a toborzás, de a közvetítési díjak meghatározásában is

– reagált a Braining Hub. Azt mesélték, érkeztek már hozzájuk olyan hallgatók, akik az állami támogatású képzést, OKJ-t, egyetemet is megjártak. Mégis inkább váltottak. Az iskolánál úgy látják, „a sok hangzatos felhívással ellentétben nem lehet bárkiből programozót faragni”, kell egy alaptudás. A jelentkezők 25 és 40 év közöttiek, „végzettségüket illetően színes a skála”, mérnökök, közgazdászok képezték át magukat, „de volt példa metróvezetőre is, akinek elsőként találtunk munkát a csoportból” – írták a hvg.hu-nak.

Képünk illusztráció.
©

„A cég, ahol dolgozom, már évek óta átállt a karrierváltók felvételére, akik csak egy pár hónapos tanfolyamot végeztek el, és utána a saját belső oktatóink nevelik ki őket. Van közöttük biológus, fitneszedző, bolti eladó, mindannyian komoly rendszereket fejlesztenek. Többségüket idén vettük fel. Ezen is látszik, hogy hiányszakma a fejlesztő, kis cégként csak teljesen kezdőket tudunk felvenni” – írta egy programozó. Sokan azért adják fejüket karrierváltásra, mert eredeti szakmájukban nem találták meg a számításukat.  

Rendőrből programozó

Kesik András öt évig dolgozott a Készenléti Rendőrségnél, ezután váltott, programozó lett, a Codecool első évfolyamában végzett. Azóta dolgozott Dubaiban egy területfejlesztő projekten, és részt vett a Budapest Bank, az MKB Bank és egy svájci pénzintézet mobilalkalmazásának fejlesztésében is. Most egy miskolci vállalatnál, a WUP-nál dolgozik. Egyetemi diplomája nincs, ennek hiányát soha nem érezte.

Nem nagyon hiszünk a papírban, a piac sem kéri

– mondták András iskolájában. „Az a fontos, hogy aki végez, helyt tudjon állni egy csapatban” – hangsúlyozták, hozzátéve, „aki azért jön, mert jól akar keresni, nem biztos, hogy bekerül, ennél fontosabb, hogy érdekli-e ez a világ, szeretne-e elmélyülni egy problémában”.

Képünk illusztráció.
©

A tudásnak azonban ára van: a Braining Hubnál a hat hónapos tanfolyamért áfa nélkül 450 ezer forintot kell fizetni, és vállalni, hogy a frissen végzett hallgató egy évig annál a cégnél marad, ahová kiközvetítették. Cserébe garantált a nettó 250 ezer forintos kezdő fizetés.

Csali, hogy ingyen tanulhat

Valójában az ingyenes állami képzés sem teljesen ingyenes: a jelentkezőknek 100 ezer forint kauciót le kell tenniük, és ezt a pénzt csak a munkába állás után három hónappal kaphatják vissza. A tanulás mellett dolgozni nem lehet, ösztöndíj pedig nincs. Magyarul hiába ingyenes a tanfolyam, kell:

  • 100 ezer forint kaució,
  • jó pár havi tartalék.
A felvételnél kikötötték a minimum középfokú végzettséget, az alapfokúnál kicsit erősebb angol nyelvtudást, informatikai előképzettséget viszont nem kérnek. Cserébe azt ígérik, a képzések naprakész tudást biztosítanak, mivel a leginkább keresett és használt technológiákat tanítják. Aki részt vesz a programban, annak a tanfolyam elvégzését követően szerződésben kell vállalnia, hogy legalább 1 évig a vállalatnál marad. Az interneten terjedő hirdetésükben azt írják, a frissen érettségizettektől a diplomás karrierváltókig várják azokat, akik még nem találták meg a helyüket a munkaerőpiacon vagy az oktatásban, például nem vették fel őket egyetemre, vagy kifejezetten ingyenes képzési lehetőséget keresnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsony a Facebookon is támogatja az ellenzéki győri jelöltet

Karácsony a Facebookon is támogatja az ellenzéki győri jelöltet

Csehy Zoltánnak sem kell a Térey-ösztöndíj, mert nem akar "irodalmi élősködőkkel" közösködni

Csehy Zoltánnak sem kell a Térey-ösztöndíj, mert nem akar "irodalmi élősködőkkel" közösködni

A fideszes polgármesterjelölt nyert Patakon

A fideszes polgármesterjelölt nyert Patakon

A kutya megette az útlevelem - így nem utazott egy nő a koronavírus-fertőzés helyére

A kutya megette az útlevelem - így nem utazott egy nő a koronavírus-fertőzés helyére

Rákkeltő kekszet kellett visszahívni a magyar boltok polcáról

Rákkeltő kekszet kellett visszahívni a magyar boltok polcáról

Tudja, mi történt 2,2 milliárd éve?

Tudja, mi történt 2,2 milliárd éve?