szerző:
hvg.hu

A Theranos hanyatlása két éve kezdődött meg, alapítójára börtön vár.

Felszámolják a Theranost, a Szilícium-völgy egykori sztárcégét, amelyről kiderült: alapítói egy nem létező újítást hazudva szereztek több százmillió dolláros befektetéseket.

A hírt a Wall Street Journal értesülései szerint a cég e-mailben közölte befektetőivel. A felszámolás nem meglepő, hiszen három hónappal ezelőtt vádat emeltek az alapító, Elizabeth Holmes ellen, aki 2003-ban arra a kamura alapította a céget, hogy forradalmian új módszerrel, mindössze egy vércseppből képes hatékony vérvizsgálatot végezni. A cég 700 millió dollárt szedett össze, értékét pedig a csúcsán nagyjából 9 milliárd dollárra tették.

A cég hírnevét jelzi, hogy igazgatótanácsába még olyan nagy neveket is be tudott csábítani, mint a jelenlegi honvédelmi miniszter, Jim Mattis és két korábbi külügyminiszter, Henry Kissinger és George Schultz. A csalást szintén a Wall Street Journal derítette fel két évvel ezelőtt, nem sokkal később a Theranost eltiltották vérvizsgálatra alkalmas tesztek forgalmazásától.

A vádirat szerint a startup két vezetője elsikkasztotta a befektetők pénzét, szándékosan félrevezetett politikai döntéshozókat és orvosokat, valamint becsapta vevőkörét is. Holmes a vádemelés után nem sokkal lemondott. Ő és Ramesh Balwani, a cég ügyvezetője a vádpontok alapján akár 20 év börtönre is számíthat. Az amerikai tőzsdefelügyelet tavasszal indított eljárást kettejük ellen, Holmes a büntetések kifizetésével és 500 ezer dolláros kártérítéssel megúszta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!