szerző:
hvg.hu

Két éve államosították az ágazatot.

Az ország 3200 településéből 2593-ban az állam kéményseprői ellenőrzik a házakat. Két év alatt 600 település csatlakozott az állami ellátáshoz – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A kéményseprési ágazatot 2016 júliusában államosították: az OKF akkor tizenöt megye 1835 településén kezdte el tisztítani a kéményeket, amit a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke többször is bírált. Vámos Csaba elmondta: többször járt olyan ingatlanban, ahol a tulajdonos arról beszélt, hogy az OKF kéményseprője néhány napja papíron ugyan elvégezte a kémény ellenőrzését, de a valóságban ez nem történt meg, mert a szakembernek nem volt olyan műszere, amelyre az ellenőrzéshez szüksége lett volna. Vámos szerint a kormány olyannyira nehéz helyzetbe hozta a kéményseprési iparágat, hogy a magánvállalkozások mellett az egyik állami kéményseprő-vállalat is csődbe ment.

Az érdekvédelmi szervezet azt is kifogásolta, hogy már nem kötelező a lakások elvezetéseinek vizsgálata. Arra panaszkodtak, hogy így rengeteg család kerülhet életveszélybe, ugyanis a nem rendszeresen és megfelelően karbantartott kémények miatt gyakoribbak a szén-monoxid-mérgezéses esetek.

Korábban arról is írtunk, hogy több százezer olyan kéményt találtak, amelyről eddig a lakókon kívül senkinek sem volt tudomása.

kéményseprésre vonatkozó rendelkezések miatt a kéményseprők tüntetésen is tiltakoztak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!